Кламер БГ - Новини: "Спаси София" премахна незаконно заведение пред Народния театър (Обновена)

"Спаси София" премахна незаконно заведение пред Народния театър (Обновена)

България

|
Пон, 20 Дек 2021г. 15:45ч.
"Спаси София" премахна незаконно заведение пред Народния театър (Обновена)

Заведението пред Народния театър, за което от седмица насам "Спаси София" алармира, че е незаконно, вече е премахнато. Развръзката по казуса съобщи във фейсбук общинският съветник от гражданската инициатива Борис Бонев.

"Победа за законността и реда - заведението пред Народния театър вече е премахнато! Ето как само с отстраняването на незаконните конструкции, целият площад веднага става по-отворен, приветлив и комфортен", посочи Бонев.

От "Спаси София" посочиха през седмицата, че заетата площ на заведението е двойно по-голяма от разрешената в схемата, а обектът дори не е на правилното място. Наред с това гражданската формация твърди, че собственикът не е плащал на р-н Средец никакъв наем от поставянето на обекта от 2012 г. до сега. Не е ясно обаче дали наемът не е плащан директно на Столична община. Общинският съветник Борис Бонев е изпратил информация по този въпрос чрез Закона за достъп до обществена информация.

"Там трябва да има само маси, но са поставени и масивни найлонови тенти, които загрозяват една от най-емблематичните сгради на София", показаха и с видео от "Спаси София".

Заведението има разрешение да работи като сезонен обект - само през месеците с хубаво време. То трябва изцяло да се премахва през зимата, но въпреки това работи целогодишно, стана ясно от данните, които изнесе гражданската инициатива.

Пред Mediapool Борис Бонев посочи, че днес е имало геодезисти на място да мерят както това заведение, така и другото срещу Министерство на отбраната.

mediapool.bg