Кламер БГ - Новини: Социалдемократите във Финландия започват преговори за ново правителство

Социалдемократите във Финландия започват преговори за ново правителство

Европа

|
Ср, 08 Май 2019г. 17:58ч.
Социалдемократите във Финландия започват преговори за ново правителство

Финландските социалдемократи заявиха, че ще се опитат да сформират левоцентристко коалиционно правителство с партията Финландски център на премиера Юха Сипиле и три други по-малки партньори след парламентарните избори миналия месец, предаде Ройтерс.

Социалдемократите, които досега бяха в опозиция, спечелиха изборите на 14 април, макар и с най-малък досега процент от гласовете - 17,7, което ги принуждава да търсят партньорство с други партии, за да сформират правителство. Председателят на партията Анти Рине каза, че ще работи за създаване на коалиция с центристите на досегашния премиер Сипиле като главен партньор, като ще се опита да привлече и Зелените, Съюза на левицата и либералната Шведска народна партия, обединяваща шведското малцинство в страната.

Ако Рине успее да изгради коалиция на основата на обща програма, той ще насочи Финландия една стъпка наляво след десноцентристкото правителство на Сипиле, което включваше и умерено консервативната Национална коалиционна партия (НКП).

Центристите на Сипиле се класираха четвърти на изборите с 13,8 процента - рекордно нисък за тях резултат от сто години насам. Рине, който е бивш синдикален лидер, изрази убеждение, че ще бъде по-лесно да договори обща програма с тях, отколкото с НКП, която се класира трета и която иска мерки за строги икономии.

В предизборната си кампания Рине обеща да повиши данъците, за да запази дълбоко вкоренената и популярна в страната социална система. НКП пък настоя за по-ниски данъци, за да се стимулира икономиката.

С втори резултат от изборите излезе опозиционната партия "Финландците", но според Рине нейните позиции са твърде далечни от тези на социалдемократите (СДП). Последните анкети обаче сочат, че в момента, по-малко от месец след изборите, "Финландците" са най-популярната партия в страната, НКП е втора, а СДП е едва на трето място.

Лидерът на Зелените Пека Хаависто съобщи, че преговорите по програмата на бъдещото коалиционно правителство, които започват днес, ще продължат 3-4 седмици. А Сипиле на своя ред отбеляза, че "те няма да бъдат леки".

mediapool.bg