Кламер БГ - Новини: София търси проект за реконструкция на знаков площад

София търси проект за реконструкция на знаков площад

България

|
Пон, 17 Септ 2018г. 16:24ч.
София търси проект за реконструкция на знаков площад

Конкурс за концептуален проект за един от ключовите площади в центъра - "Света Неделя", обяви Столичната община. За конкурса се говори от месеци. Идеята е след избора на концепция, да се направи реконструкция на това пространство, а основната цел е то да се изчисти от коли и да стане по-привлекателно за пешеходците.

На участникът, класиран от журито на първо място, ще се изпрати покана за участие в преговори за възлагане на договор за проект за реконструкция на площада. Това ще стане чрез обществена поръчка с пряко договаряне. "Ако класираният на първо място не приеме поканата и се откаже от участие в договарянето, покана се отправя до класирания на второ място", пише в документацията за конкурса. Ако и вторият не желае да работи повече по проекта, Столичната община ще обяви търг за проектант на работния и технически проект за ремонта на площада, като ще избере една от концепциите, заели първите две места в конкурса.

Освен допълнителна работа по работните и технически проекти, спечелилият първо място проектантски екип ще получи и 70 000 лева награда. За втора позиция премията е 60 000 лева, за трета - 50 000 лева. Парични награди има и за проектите, класирани на четвърто и пето място - съответно 40 000 и 30 000 лева.

В конкурса могат да участват проектанти, които са правили поне един подобен проект в последните три години и за същия период имат оборот от проектиране на пешеходни, площадни и паркови пространства от поне 750 000 лева.

Конкурсът ще е на два етапа. На първия част от кандидатите могат да бъдат отстранени. Това ще стане след оценка на опита им. По-голям шанс да минат на втория етап имат екипи, които са правили проекти, включващи озеленяване, художествено осветление, архитектурни и обекти на културното наследство. Освен това повече точки се дават за работа по по-големи пространства и в по-големи градове.

След предварителния подбор по тези критерии, преминалите на втория етап кандидати ще бъдат поканени да представят и проектите си.

Документи за конкурса се приемат до 18 октомври. До 20 декември на преминалите първия етап кандидати ще бъдат пратени покани за представяне на проекти за втората фаза.

mediapool.bg