Кламер БГ - Новини: ”София Прайд”: Различни хора, равни права

”София Прайд”: Различни хора, равни права

Общество

|
Съб, 09 Юни 2018г. 20:18ч.
”София Прайд”: Различни хора, равни права

Хиляди се включиха в шествието ”София Прайд”, което тази година се проведе под надслов ”Различни хора, равни права”. Традиционно в София се събраха и противници на проявата, които организираха ”поход за семейството”, в който се включиха над 100 души.

11-то издание на парада започна от Паметника на съветската армия, където се проведе и концерт и продължи в центъра на столицата.

"Посланието на нашето събитие е, че различието е различие. То е факт. Ние не го отричаме. Не призоваваме всички хора да са еднакви, а напротив - различието да бъде приемано и да разберем, че хората просто са такива, каквито са, и това не пречи да бъдат пълноценни граждани", каза един от организаторите на проявата Радослав Стоянов.

Според организаторите на прайда това е възможност за хората с различна сексуална ориентация да комуникират с обществото по теми, които засягат ЛГБТИ общността.

Далеч по-малброен бе ”контрапарадът”. Участниците се обявиха в подкрепа на традиционния брак и за ”защита на децата от джендър политиките”.

Заради шествията в столицата бяха засилени мерките за сигурността.

До напрежение между участници в "София Прайд" и представители на "Национална съпротива" се е стигнало на входа на Борисовата градина. Полицията е задържала двама души, които се опитали да свалят от раменете на момиче знамето на дъгата - международно признатият символ на общностите с различна сексуална ориентация. Полицията обаче бързо се е намесила и е предотвратила по-сериозен конфликт.

mediapool.bg