Кламер БГ - Новини: Софийската математическа гимназия вече има временен директор

Софийската математическа гимназия вече има временен директор

България

|
Четв, 07 Септ 2017г. 13:24ч.
Софийската математическа гимназия вече има временен директор

Дългогодишната преподавателка по математика Зоя Савова ще управлява временно Софийската математическа гимназия. Савова ще е начело на училището до приключването на бъдещия конкурс за постоянен директор.

Гимназията е сред най-добрите в страната и с най-висок бал за прием след седми клас през тази година сред софийските училища.

Савова беше назначена за директор, след като от Регионалното управление на образованието в София уволниха досегашния директор Антони Стоянов. Причина за отстраняването му бяха констатации за нарушения, открити при проверка в училището.

До проверката се стигна след конфликт в гимназията, предизвикан от уволнението на учителката по математика Петя Тодорова, която се ползва с уважение сред колегите си и родителите. Обяснението на Стоянов за отстраняването й бе, че Тодорова е уронила престижа на гимназията и е дискриминирала около 130 свои ученици в качеството си на член на националната комисия за подбор на кандидати за състезанието "Европейско кенгуру".

Преподавателката атакува уволнението си в съда, а родители на нейни ученици излязоха на няколко пъти да протестират в нейна защита. В последствие имаше контрапротести в защита на вече бившия директор Стоянов.

От Министерството на образованието и науката разкритикуваха Стоянов, че не е овладял конфликта и го посъветваха да се оттегли от поста. Той обаче отказа и така се стигна до проверка, последвана от дисциплинарно производство и уволнение.

mediapool.bg