Кламер БГ - Новини: Сорос съветва ЕС да емитира "вечен" дълг

Сорос съветва ЕС да емитира "вечен" дълг

Европа

|
Ср, 22 Апр 2020г. 11:04ч.
Сорос съветва ЕС да емитира "вечен" дълг

ЕС трябва да емитира облигации за "вечен" дълг, за да помогне на закъсалите в кризата правителства на страните членки. Това препоръчва финансистът и филантроп Джордж Сорос в своя статия за "Проджект синдикейт", цитирана от “Дневник“. Според него решението за това трябва да е първият приоритет на лидерите на ЕС, когато се съберат в четвъртък на вируалната си среща.

Сорос казва, че главницата по този дълг няма да се връща, а само ще се изплаща лихва за неопределено дълъг срок с опцията ЕС да може да ги изкупи обратно или да ги опрости. С тези средства може да се финансира Европейски фонд за възстановяване и те може да са отговор на идеята на Урсула фон дер Лайен за 1 трилион евро за борба с коронавируса.

“Разбира се, за ЕС това ще е безпрецедентно, а и сумата е огромна. Но и други правителства са използвали в миналото perpetual bonds. Най-известният пример е Великобритания, която с предлагането на консолидирани облигации (Consols) е финансирала войните си с Наполеон, както и военни облигаиции за събиране на средства за Първата световна война. Тези облигации са търгувани в Лондон чак до 2015 г., когато са окончателно изплатени. През 70-те години на XIX век американският Конгрес разрешава финансовото министерство да емитира Consols, за да консилидира вече пуснати обликации. И те са емитирани в последвалите години", припомня Сорос.

Според него в момента ЕС е изправен пред война срещу коронавируса, която се случва веднъж в живота. Той заплашва не само живота на хората, но и самото оцеляване на съюза, предупреждават Сорос.

"Ако страните членки започнат да защитават национаните си граници дори срещу други държави в съюза, това ще унищожи принципа на солидарността, върху който е изграден съюзът", казва финансистът.

Европа трябва да прибегне до необичайни мерки, за да се справи с необичайна ситуация, удряща по всички страни членки, продължава Сорос. Той смята, че този ход може да се направи без опасения, че се създава прецедент, който би оправдал емитиране на общ за ЕС дълг, след като ситуацията се нормализира.

Той изброява и няколко предимства за "вечен дълг" в сегашните обстоятелства.

Най-важното е, че тези облигации могат да мобилизират значителен финансов ресурс, но фискалната им тежест за бюджета ще е малка. ЕС няма да се налага да рефинансира при падежа им, няма да прави амортизационни плащания или да заделя средства за евентуално изплащане, а плаща само лихви.

Ако се емитират 1 трилион евро "вечни облигации" с купон от 0.5%, те биха стрували на бюджета на ЕС само 5 млрд. евро годишно. Това е под 3% от бюджета на ЕС за 2020 г.

Пазарът няма нужда да изкупи наведнъж всичките емитирани облигации за един трилион евро и пускането им може да става на части.

Емитирани от ЕС perpetual bonds биха били много привлекателни за програмите на Европейската централна банка за помощ чрез изкупуване на облигации. Понеже матуритетът на "вечния дълг" винаги е един и същ ЕЦБ няма нужда да ребалансира портфейла си.

Няма нужда ЕС да създава някакъв нов механизъм или структура за емитирането на облигациите, защото това вече е правено. Приходите трябва да отиват за инвестиции и дарения, свързани с борбата с пандемията. Европейската комисия е тази, която трябва да разпределя средствата - пряко или чрез страните членки или други институции, които пряко участват в борбата с COVID-19.

В заключение Сорос казва, че сривът, предизвикан от пандемията, би трябвало да е краткотраен, но това ще е така, ако лидерите на ЕС прибегнат до извънредни мерки за избягване дълготрайните щети за ЕС. Такъв е смисълът от фонд на ЕС за възстановяване, а финансирането му с perpetual bonds е най-лесният, бързият и с най-ниски разходи начин за създаването му, казва Сорос.

mediapool.bg