Кламер БГ - Новини: Соломон Паси: Може би един ден историците ще говорят "Златния Симеонов век на България"

Соломон Паси: Може би един ден историците ще говорят "Златния Симеонов век на България"

България

|
Пет, 16 Юни 2017г. 12:39ч.
Соломон Паси: Може би един ден историците ще говорят "Златния Симеонов век на България"

Симеон Сакскобургготски си извоюва трайно място в историята на страната. Може би един ден историците ще наричат тези години "Златния Симеонов век на България“. Това заяви бившият външен министър в правителството на Сакскобургготски Соломон Паси в петък пред бТВ.

"Членството в НАТО и ЕС бяха подписани от правителството и лично от Симеон Сакскобургготски, а в рамките на неговия мандат страната успя да се пребори и да стане член на Съвета за сигурност на ООН, да стане председател на ОССЕ, да организира посещението на папа Йоан Павел II и да сложи делото за медиците в Либия на правилните основи, България създаде културен и дипломатически институт към Министерството на външните работи и откри маса посолства“, коментира той.

"Присъствал съм неведнъж на различни международни форуми и сбирки, на които европейските лидери наричаха Симеон "Мистър Европа". Тогава си дадохме сметка каква огромна роля има личността в развитието на една държава", каза Паси.

"Разбира се, че членството ни в ЕС и НАТО не е въпрос на щракване с пръсти и три дена работа – много поколения българи дадоха много от себе си, но в огромна степен България беше приета НАТО и ЕС и заради личния авторитет, които имаше царят", каза още Паси.

Симеон Сакскобургготски навършва в петък 80 години и ще отбележи рождения си ден в двореца "Врана, където

ще гостуват кралски фамилии от цяла Европа, бивши и настоящи представители на държавната и местна власт в България.

Почти цялото семейство на Симеон Сакскобургготски ще е тук за юбилея. От САЩ вече пристигна сестрата на Симеон - Мария-Луиза. За тържеството ще дойдат също децата и внуците. Те не са се събирали тук от 10 години, когато беше честването на 70-ата годишнина на Симеон Сакскобургготски. Ще отсъства Тирсо –малкият син на княз Кубрат и княгиня Карла, който по това време има изпити. На 16 юни важен изпит има и техният среден син Лукас, който е студент по медицина.

mediapool.bg