Кламер БГ - Новини: Служители на "Хуауей" са работили с китайската армия

Служители на "Хуауей" са работили с китайската армия

Свят

|
Четв, 27 Юни 2019г. 20:05ч.
Служители на "Хуауей" са работили с китайската армия

Служители на компанията "Хуауей" са си сътрудничили с военните на Китай в научно-изследователски проекти, съобщиха световните агенции, цитирайки агенция Блумбърг..

Журналистите проучили китайските научно-изследователски бази данни и потвърдили, че служители на "Хуауей" са участвали съвместно с Народно-освободителната армия на Китай най-малко в десет проекта в широк диапазон - от изкуствения интелект до радиовръзките. Това сътрудничество е продължило поне десет години.

Сред проектите се посочва разработка на технология за определяне на емоциите на потребителите според коментарите, а също изучаване на методите за събиране и анализ на данни от спътникови снимки и географски карти. Посочва се, че журналистите са изучавали само статии, които са свободно достъпни, но се предполага наличие на многобройни засекретени проекти.

От "Хуауей" опровергават всяка връзка с китайската армия и казват, че не знаят за съвместна работа на свои служители с нея. ‟Хуауей" не знае с какви изследвания се занимават служителите на компанията в свободното си време. "Хуауей" не си сътрудничи с учреждения, свързани с Народно-освободителната армия на Китай. "Хуауей" разработва и произвежда само комуникационни продукти, съответстващи на гражданските стандарти и не работи с военни“, е заявил представител на технологичния гигант, въпреки че в научните статии се е споменавало името на компанията.

Президентът на САЩ Доналд Тръм подписа указ, забраняващ на американските компании да си сътрудничат с "Хуауей" в средата на май. Компанията се подозира във връзки с китайските спецслужби, на които са били предавани данни на потребители.

Забраната предполага, че до средата на август производителите от САЩ ще могат да доставят на "Хуауей" само тази продукция, която е необходима за поддръжка на вече съществуващи изделия. Продажбата на нови е напълно забранена. "Хуауей" оцени загубите от забраната на 30 милиарда долара.

mediapool.bg