Кламер БГ - Новини: Служители в градския транспорт в страната започват протести

Служители в градския транспорт в страната започват протести

България

|
Пон, 11 Дек 2023г. 11:51ч.
Служители в градския транспорт в страната започват протести

Служители от градския транспорт в цялата страна започват протести с искане за по-високи заплати. Сн. БГНЕС

Поетапни протести започват служители от градския транспорт в цялата страна. Това съобщиха от Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Причината за недоволството са недостатъчните средства за сектора, заложени в държавния бюджет. Това пък нямало да позволи увеличение на заплатите на работещите в публичния транспорт.

Протестът започва с поставяне на табели върху превозните средства от градския транспорт в цялата страна, както и по билетните каси и работните места на служителите. "Това е само първа стъпка за мирно изразяване на недоволство и несъгласие с така предложения Бюджет 2024 от страна на работещите в системата на градския транспорт", посочват от синдиката.

Профсъюзът иска в бюджета за 2024 г. да бъдат заложети допълнително 37 млн. лв. за целево за увеличение на заплатите в сектора. Според синдиката заплатите в публичния транспорт изостават от тези в частния сектор. Затова всеки ден напускали служители, а на мястото на пенсионираните не постъпват нови "заради ниските стартови възнаграждения и липсата на перспектива".

"Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, достигащи до над 250 хил. часа за тази година в някои от дружествата. Този положен извънреден труд пряко оказва негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт", твърдят от Федерацията на транспортните синдикати.

Липсата на кадри е повсеместна – от водачи, през инженерен персонал до механици, обслужващ и почистващ персонал, посочват синдикатите и допълват, че не са получили разбиране нито от финансовия министър Асен Василев, нито от транспортния министър Георги Гвоздейков.

В София последните искания за увеличение на заплатите бяха през февруари тази година. Тогава синдикатите заплашиха с протести, а общината обеща увеличение на възнагражденията със 150 лева от 1 март и с още толкова от 1 септември.

Протести за по-високи заплати със средства от бюджета организират и синдикатите в Агенция "Пътна инфраструктура". Искането е за ръст на възнагражденията с 20%, за който трябва да се осигурят малко над 17 млн. лева в бюджета за догодина.

mediapool.bg