Кламер БГ - Новини: Служебното правителство е готово да предложи бюджет в края на април

Служебното правителство е готово да предложи бюджет в края на април

България

|
Ср, 05 Апр 2023г. 14:48ч.
Служебното правителство е готово да предложи бюджет в края на април

снимка БГНЕС

Служебният премиер Гълъб Донев обяви, че се подготвя проектобюджет за 2023 г., който Министерският съвет ще внесе в парламента до края на април, ако няма избрано редовно правителство.

"В случай че в този момент - в края на април преговорите за съставяне на правителство все още продължават, ще изпълним и тази наша отговорност", каза Дончев.

Правителството е длъжно да внесе бюджета до 30 април според приетия в края на миналата година удължителен закон.

"Освен това след конституирането на 49-то НС ще внесем на вниманието на народните представители редица ключови законопроекти, свързани с овладяването на финансовите и социално-икономическите проблеми на хората", допълни той.

Преди ден президентът Румен Радев намекна че този път няма да бави процедурата по връчването на проучвателните мандати за съставяне на правителство. Първият мандат отива в ръцете на ГЕРБ, която спечели изборите. Партията на Бойко Борисов със сигурност няма да може да разчита на подкрепата на “Продължаваме промяната“, която обяви, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

"Искам да призова партиите да не губят и ден. Нека не чакат да се завъртят мандатите и тогава да мислят как да се състави правителство. Още от днес този процес трябва да върви. Аз мисля, че партиите вече са в диалог, така че да търсят устойчива формула за съставяне на правителство", каза Радев пред журналисти в първия си коментар след изборите в неделя.

Той обяви, че ще издаде указа за свикването на новото 49-о Народно събрание веднага след официалното обявяване на резултатите от вота, но не посочи на коя дата ще е първото заседание на парламента.

mediapool.bg