Кламер БГ - Новини: ДАНС и НАП ще търсят свързаните с Божков и Пеевски фирми

ДАНС и НАП ще търсят свързаните с Божков и Пеевски фирми

България

|
Пон, 07 Юни 2021г. 14:47ч.
ДАНС и НАП ще търсят свързаните с Божков и Пеевски фирми

ДАНС и НАП ще търсят свързаните с Божков и Пеевски фирми

Служебното правителство е възложило на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Националната агенция по приходите (НАП) да открият свързаните лица със санкционираните от САЩ фирми на бизнесмена Васил Божков и бившия депутат на ДПС Делян Пеевски. Целта е да влязат и те в черния списък или ако работят с държавни и общински дружества, с бюджетни организации, да се вземат мерки, за да се предотвратят щети за цели бизнеси и дори за българската икономика.

Това съобщи служебният премиер Стефан Янев по време на заседание в понеделник на Съвета по сигурността, свикано заради наложените миналата седмица санкции срещу 64 фирми на Божков и Пеевски.

Необходимо е да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества, каза Янев. По думите му темата е значима и чувствителна от гледна точка на потенциалните последствия в политически, икономически и социален план.

Няма правила за работа на банките в подобни случаи

Премиерът коментира още, че трябва да се разработят и правила за поведението на българските банки в подобна ситуация, които да залегнат в Закона за кредитните институции. Като проблем за реакция в момента той посочи липсата на такива правила и на работещ парламент, който да ги приеме.

Все пак е съставена постоянна работна група с представители на министерствата на вътрешните работи и на финансите, на ДАНС и НАП, чиято задача е да установява свързаните с Божков и Пеевски други дружества и степента на тяхната свързаност, за да се сведат до минимум рисковете за българския бизнес в международен план.

Като възможни опасности Янев посочи последващо замразяване на активи в банките на бюджетните организации, държавните структури и предприятия, които имат договори със свързани с двамата санкционирани фирми. Може да се стигне и до блокиране на международните преводи, изключване и недопускане до участие в международни бизнес сделки, ограничаване на възможността за търговия и други, изреди премиерът.

Правен вакуум за действия

Той изрази надежда следващият парламент да приеме съответната нормативна уредба, която да запълни сегашния правен вакуум за действия и да регламентира действията в подобни случаи, за да може максимално да бъде защитен общественият интерес.

Засега Министерството на финансите е обявило "черен" списък, който повтаря публикувания от САЩ списък с 64-те фирми на Божков и Пеевски. Сред тях са и баскетболният отбор на ЦСК, свързан с бившия хазартен бос, както и партията му "Българско лято", която участва в предстоящия пресрочен парламентарен вот и засега изглежда, че Централната избирателна комисия няма законов ход, по който да предприеме някакви действия срещу нея.

Най-сложно ще е установяването на свързаните с фирмите на Пеевски лица, доколкото депутатът от ДПС скри голяма част от официалния си бизнес зад офшорни компании.

Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна, коментира още Стефан Янев по време на Съвета по сигурността. Няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система, без да решим фундаменталните проблеми с корупцията, допълни премиерът.

Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента, каза още министър-председателят.

Държавните стпуктури - безполезни и дори захранващи корупционната среда

По думите му "държавните структури са били не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда".

“Нещо повече, структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политическия неутралитет, са действали пристрастно в политически смисъл със съответните последствия в това отношение", заяви Янев.

Според него наложените санкции от САЩ по закона “Магнитски“ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията от това вече излизат извън националните ни граници.

Фасаден Съвет по сигурността

Янев каза, че и в работата на Съвета по сигурността има констатирани проблеми. Така например Съветът функционира без секретариат и не е бил свикван редовно, както предвиждат нормативните документи. Дейността до момента на Съвета по сигурността "изглежда е била фасадна", посочи още премиерът

Той напомни, че по закон този съвет трябва да заседава редовно и извънредно, като редовните трябва да са поне веднъж на три месеца, което не се е случвало в последните две години.

Състоянието на структури от системата за сигурност на страната и необходимост от прилагането на по-ефективни механизми за координацията им и взаимодействие са други теми на днешното заседание на Съвета. В тази система и в сектор "Сигурност" установяваме системни проблеми и дефицити, заяви премиерът. Сред тях той посочи такива, които са свързани със спазването на принципа за политически неутралитет и допълни, че на закритата част от заседанието на Съвета този и други проблеми в системата за защита на националната сигурност ще бъдат подробно обсъдени.

Премиерът призова всички органи на държавната власт към отговорност.

Намираме се в специфична политическа обстановка, наред с пандемичната криза сме изправени и пред предизвикателството да овладеем негативните последствия за икономиката, като същевременно създадем условия за добър бизнес климат. Трябва да направим всички възможно, за да изпълним основния си приоритет - да гарантираме честни, свободни и прозрачни избори, да върнем доверието в институциите и да възстановим нормалността както в междуинституционалната комуникация, така и в обществените отношение във взаимодействие с гражданското общество, заяви служебният премиер.

mediapool.bg