Кламер БГ - Новини: Служебният премиер: Почти всички партии се опитаха да купуват гласове

Служебният премиер: Почти всички партии се опитаха да купуват гласове

България

|
Нед, 18 Юли 2021г. 18:27ч.
Служебният премиер: Почти всички партии се опитаха да купуват гласове

Стефан Янев

Почти всички партии са се опитали да купуват гласове за парламентарните избори. Това заяви в интервю за бТВ служебният министър-председател Стефан Янев. Той не посочи имена.

В седмицата преди изборите вътрешният министър Бойко Рашков коментира, че е разкрита схема за купуване на гласове в Пловдив в полза на ГЕРБ, а преди това каза, че известен политик от близкото минало купува гласове в регионите Враца, Монтана и Видин в полза на "партия от известен етнос".

Според Янев служебното правителство се е справило добре с организацията на вота. Премиерът твърди, че изборите са били честни, а избирателите са имали възможност да покажат на критиците на машинния вот, че са достатъчно интелигентни, за да се справят с този вид гласуване.

Служебният премиер каза още, че оценката за работата на главния прокурор Иван Гешев са я дали хората миналата година по време на протестите. По думите му тяхната оценка не е променена.

"Хората искат оставката му. Хората искат поведение на прокуратурата по начин, по който да бъде възстановена справедливостта в държавата. В мотивите на министър Рашков, представени на министър Стоилов, има достатъчно данни, без да съм юрист – дават основание да се търси такъв вид поведение", каза Янев.

По думите му искането идва сега, защото вече има готов доказателствен материал.

Янев коментира още, че според него работата на служебния кабинет не е повлияла на изборния резултат на ГЕРБ.

"И с действията си, и с поведението си сме показали, че действаме надпартийно, в рамките на закона. В този смисъл, ако приемем, че има обвинение за работата на отделните министри, че те са действали пристрастно в полза или против някоя партия, аз го отдавам на нормалното политическо говорене в предизборна обстановка", посочи министър-председателят.

mediapool.bg