Кламер БГ - Новини: Служебният премиер: Кой определя постовете? Кой определя приоритетите?

Служебният премиер: Кой определя постовете? Кой определя приоритетите?

България

|
Ср, 04 Авг 2021г. 12:10ч.
Служебният премиер: Кой определя постовете? Кой определя приоритетите?

Стефан Янев, сн. БГНЕС

Кой определя приоритетите? Кой определя постовете в потенциалния нов кабинет, в процеса на неговото изграждане и сформиране?, попита служебният министър-председател Стефан Янев в началото на днешното редовно правителствено заседание пред журналисти.

Според него гражданите имат право да знаят и трябва да разбират логиката за провеждане на политическите консултации и как те ще доведат до работещо парламентарно мнозинство.

Служебният премиер посочи, че отговорите на тези въпроси са важни най-вече заради връзката между политическите партии, политическото представителство и гражданите - техните избиратели.

По думите му тази връзка трябва да е ясна, да е ефективна, и да съществува.

От друга страна последователността в действията, в политическото говорене, е именно онзи предсказуем и необходим елемент от тази връзка между граждани, избиратели и политическите партии, която, ако не съществува или не е устойчива, се наказва от избирателите, добави Стефан Янев.

Той съобщи, че правителството ще разгледа анализ на ДАНС и предложения за изменения в Закона за функционирането на системата за национална сигурност. Те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на седмицата. Създава се и междуведомствена работна група под председателството на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков.

Стефан Янев се надява, че материалите, които са представени за обществено обсъждане, ще получат подкрепа.

Той изрази увереност, че работната група за изработването на основи на нов закон ще бъде функционално структурирана и добре работеща, така че в перспектива да има възможност за решаване на тези проблеми.

Служебният премиер припомни, че на 7 юли е било проведено извънредно заседание на Съвета по сигурност, на което се е констатирало редица дефицити в съществуващата уредба в начина на процедиране и управление на този съвет.

mediapool.bg