Кламер БГ - Новини: Служебният кабинет се опитва да уреди заместващи изтребители за по 120 млн. лева годишно

Служебният кабинет се опитва да уреди заместващи изтребители за по 120 млн. лева годишно

България

|
Пет, 07 Окт 2022г. 15:13ч.
Служебният кабинет се опитва да уреди заместващи изтребители за по 120 млн. лева годишно

Димитър Стоянов, сн. БГНЕС

Служебното правителство търси оферти за заместващи изтребители, като амбицията му е те да бъдат плащани разсрочено за 10-15 години. Според разчетите на МО те биха излезли 100-120 млн. лева годишно, обясни служебният военен министър Димитър Стоянов в петък.

МО иска оферти за изтребители втора ръка от четири държави – Швеция, Франция, САЩ и Израел, като идеята е да се придобият на лизинг.

Асоциацията на шведската индустрия за сигурност и отбрана съобщи, че Швеция вече е предоставила оферта, но Стоянов каза, че все още не е пристигнала.

Става въпрос за 10 изтребителя "Gripen", от които 2 са учебни.

"Gripen" бяха предпочетени и от предишното служебно правителство на Румен Радев, водено от Огнян Герджиков. След това обаче последното правителство на ГЕРБ преразгледа проекта и реши да закупи F-16.

Стоянов каза, че реакция има и от Франция, но все още няма оферта.

България очаква предложение за "Мираж - 2000-5" втора ръка. От САЩ и Израел се търсят F-16 втора ръка, но до сега не са се отзовали на българския интерес.

Според Стоянов няма проблем България да използва едновременно две различни платформи изтребители – вече закупените F-16 и търсените заместващи машини.

МО търси самолети, с които страната ни да може да се справи в транзитния период между приземяването на старите съветски МиГ 29 и доставката на новите F - 16 Block 70. Ако не се намери вариант, България няма да може сама да охранява въздушното си пространство.

Стоянов отново припомни, че по закон военните разходи над 100 млн. лева изискват санкция на Народното събрание и отхвърли политически коментари, че служебният кабинет иска да купи "Gripen".

Toй каза, че очаква България да закупи и 6 + 2 двигатели за МиГ – 29, които да осигурят използването на съветските изтребители и следващата година.

Въпреки че преговорите се водят от месеци, все още няма финансови разчети.

Очаква се вече платените 8 изтребителя F-16 да бъдат доставени пред 2025 година, като усвояването им ще отнеме поне още две години.

САЩ изпратиха оферта и за втория транш от 8 машини, като са удължили срока за отговор от 1 ноември на 15 декември.

Служебното правителство придвижи проекта към НС и сега депутатите трябва да го разгледат.

Офертата за втория транш F-16 е за 1.296 млрд. долара.

Първите 8 машини бяха закупени за приблизително същите средства, но пакетът бе по-малък.

mediapool.bg