Кламер БГ - Новини: Словакия иска да смекчи някои елементи от пакета санкции на ЕС срещу Русия

Словакия иска да смекчи някои елементи от пакета санкции на ЕС срещу Русия

Европа

|
Четв, 04 Септ 2014г. 19:05ч.
Словакия иска да смекчи някои елементи от пакета санкции на ЕС срещу Русия

Словакия ще се стреми да смекчи новите санкции, които ЕС възнамерява да наложи на Русия заради действията й във връзка с кризата в Украйна, предаде Ройтерс. Съветът на ЕС се очаква в петък да одобри решението за конкретните санкции, предварително съгласувано от посланиците на страните членки.

Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че неговото левоцентристко правителство е инструктирало словашкия посланик в ЕС да възрази срещу елементи от санкционния пакет, който засяга отбраната, стоките с възможна двойна употреба и финансовия сектор.

Словакия възнамерява да наложи вето на конкретни санкции или на конкретни части от санкциите, съобщи на пресконференция в Братислава премиерът Фицо. "Не искаме да нарушаваме единството на ЕС, но ще защитаваме икономическите си интереси много категорично", добави той.

Словакия не е съгласна със забраната за достъп на руски банки до синдикирани заеми, тъй като според Фицо това може за застраши хипотетичната нужда от рекапитализиране на руските банки със свои дъщерни дружества в Словакия. Една от тези банки е руската "Сбербанк".

Братислава освен това иска да извади някои стоки от списъка на стоките с възможна двойна употреба и се противопоставя на забраната на доставките за цивилни граждани.

Според премиера Роберт Фицо словашката позиция е подобна на тази на Чехия, която също обяви, че ще се опита да прокара промени в предложените санкции, за да защити износа си на промишлени стоки.

mediapool.bg