Кламер БГ - Новини: Следващата зима София ще има система за ранно предупреждение за смог

Следващата зима София ще има система за ранно предупреждение за смог

Greenpool

|
Четв, 16 Фев 2017г. 14:00ч.
Следващата зима София ще има система за ранно предупреждение за смог

Разработването на система за ранно предупреждаване на столичани за замърсявания с фини прахови частици е възложила общината в София на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщиха от пресцентъра на кметството в четвъртък.

Целта е на базата на метеорологичен алгоритъм и статистически модел да се изчисляват предпоставките за наднормени запрашавания в София в рамките на следващите 48 часа.

Предупредителната система трябва да е напълно готова и да започне ефективното й използване преди началото на следващия зимен сезон.

"Този проект е изключително важен за нас, защото чрез него ще можем да взимаме своевременни и ефективни управленски решения, свързани с организацията на дейностите в града ни. Когато прогнозите покажат възможно атмосферно замърсяване, това ще бъде основание да се предприемат конкретни последващи действия, с които да се минимизира рискът от реално превишаване на нормите от фини прахови частици", коментира зам.-кметът по екология Йоана Христова, цитирана в съобщението.

mediapool.bg