Кламер БГ - Новини: След три години прокуратурата установи, че Бобоков и Узунов не са извършили престъпление

След три години прокуратурата установи, че Бобоков и Узунов не са извършили престъпление

България

|
Пон, 06 Фев 2023г. 14:32ч.
След три години прокуратурата установи, че Бобоков и Узунов не са извършили престъпление

Пламен Бобоков и Пламен Узунов. Снимки: БГНЕС

Делото срещу бизнесмена Пламен Бобков и президентския съветник Пламен Узунов е прекратено. Официалният аргумент е, че след почти три години разследване е установено, че те не са извършили нищо нередно. Това става ясно от съобщение на софийската градска прокуратура в понеделник.

Секретните новини на БТА

Двамата бяха обвиняеми за участие в престъпен сговор, опит да се влияе на длъжностни лица, както и длъжностно престъпление. Поводът бяха чатове помежду им. Прокуратурата твърдеше, че бизнесменът е получавал секретна информация от сводката на военното разузнаване и по този начин бил разкрит оперативният интерес на службата. Проблемът бе, че изпращаните данни бяха от открити източници като например бюлетина на БТА и други информационни агенции. Ставаше дума за новини за Либия и Украйна.

По това дело през 2020 г. на Бобоков бе определена гаранция от 1 млн. лв. Впоследствие сумата бе намалена 100 пъти до едва 10 хил. лв.

Заради същото дело Бобоков и Узунов осъдиха прокуратурата за обезщетение, тъй като разследването се замота с години. Окончателното решение бе поставено миналата есен. Отделно от това арестите им бяха обявени за незаконни.

Бобоков и някогашният вътрешен министър Узунов бяха задържани при акция на МВР през лятото на 2020 г. Това бе времето на прокурорско нахлуване в президентството, което, заедно с акцията на съпредседателя на ДБ Христо Иванов на плажа "Росенец", провокира масовите граждански протести срещу Борисов, Пеевски и Гешев.

През август 2021 г., когато президентът Румен Радев вече на практика влезе в отбора на бившия премиер Бойко Борисов и партията му ГЕРБ срещу ПП и ДБ, главният прокурор Иван Гешев представи нахлуването в президентството като комуникационна грешка.

"Боклукгейт" е още жив

Наред със съобщението за прекратеното дело от прокуратурата заявяват, че разследването по т.нар. афера "Боклукгейт" продължава. По това производство Бобоков е обвиняем заедно с брат си Атанас. Към отговорност бяха привлечени още някогашният зам.-министър околната среда Красимир Живков и още няколко души. Тезата на прокуратурата е, че са участвали в схема, чрез която у нас незаконно са били складирани и заравяни тонове опасни отпадъци от завода за производство на акумулатори на Бобокови – "Монбат".

Разследването срещу Бобокови започна преди повече от две години. В началото материалите бяха внесени в спецсъда, но след закриването му бяха прехвърлени в Софийския градски съд. В края на миналата година производството бе прекратено от съда заради множество неясноти в обвинителния акт и върнато на прокуратурата. Сега от държавното обвинение твърдят, че разследването продължава.

mediapool.bg