Кламер БГ - Новини: След среща с родители на загинало дете, Гешев пак поиска законови промени

След среща с родители на загинало дете, Гешев пак поиска законови промени

България

|
Пон, 31 Окт 2022г. 13:52ч.
След среща с родители на загинало дете, Гешев пак поиска законови промени

Снимка: БГНЕС

"Намираме се в критична точка за определени законови промени".

Това заяви главният прокурор Иван Гешев след среща с родители на загинало дете. Той за пореден път повтори, че прокуратурата бил готова да направи и възможното, и невъзможното, за да има справедливост.

Гешев отдавна повтаря, че остарелите законни (НК и НПК) са една от пречките за постигане на ефективни наказания от страна на държавното обвинение. В последните седмици той е особено активен. Главният прокурор се среща с политическите партии в новия парламент и настоява за промени, които да улеснят работата на прокуратурата.

В понеделник той се срещна с родителите на дете от пазарджишкото село Братаница, което загина при катастрофа миналото лято. Седемгодишната Моника бе блъсната от полицай на пешеходна пътека в селото. Той бе осъден на първа инстанция на 3 години и 8 месеца. Апелативният съд в Пловдив обаче отмени това решение и замени наказанието с условно. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва. Междувременно недоволството от второто решение доведе до протест в Братаница.

След срещата Гешев заяви пред медиите, че не им трябва да знаят какво си е говорил с родителите. Той подчерта, че от две години говори за подобни промени и се надява най-после да бъде чут.

"Искаме справедливост, искаме ефективна съдебна система, която да работи. Стига вече с тези стари закони. Един убиец няма как да се разкарва така по пътищата, бързал за работа, хубаво досие имал. Това няма как да е цялата причина и той да е на свобода", заяви майката на загиналото дете – Блага Калоферова.

mediapool.bg