Кламер БГ - Новини: След оттеглянето на "Крио Сейв" медицинскят надзор ще проверява всички тъканни банки

След оттеглянето на "Крио Сейв" медицинскят надзор ще проверява всички тъканни банки

България

|
Ср, 02 Окт 2019г. 17:08ч.
След оттеглянето на "Крио Сейв" медицинскят надзор ще проверява всички тъканни банки

Агенция "Медицински надзор" ще провери дейността на всички 11 тъканни банки, опериращи у нас. От агенцията обявиха, че проверките са във връзка с повишения обществен интерес след като една от най-големите тъканни банки "Крио Сейв" преустанови дейността си в България.

Спирането дойде след като бизнесът със съхранението на стволови клетки на собственика на Крио Сейв - холандското дружество "Есперайт" (Esperite) беше придобит от полската тъканна банка PBKM и всички проби бяха прехвърлени от Швейцария в Полша. Комуникацията с новите собственици е бавна и затруднена, което създава напрежение и несигурност сред клиентите дали със замразения от тях материал всичко е наред и ще може да се ползва своевременно при нужда. От "Крио Сейв" твърдят, че пробите са транспортирани безопасно и се съхраняват в полската банка.

Сега медицинският надзор ще проверява дали се спазват изискванията на закона и медицинския стандарт за трансплантациите на органи тъкани и клетки. Проверките ще включват и спазването на изискванията за оборудване, квалификация на персонала, донорските досиета, редовното водене на изискуемите регистри, отчетността към агенцията.

Общо 11 тъканни банки извършват дейност по взeмане, експертиза и съхранение на стволови клетки от пъпна връв в България, като 6 от тях съхраняват биологичен материал у нас, а 5 в страни от Европейския съюз.

Крайният срок за извършване на проверките е 8 ноември, като обобщени резултати могат да се очакват в десетдневен срок след тяхното приключване.

mediapool.bg