Кламер БГ - Новини: Обилни снеговалежи и отменени полети в Англия, Германия, Холандия

Обилни снеговалежи и отменени полети в Англия, Германия, Холандия

Европа

|
Нед, 03 Дек 2023г. 17:56ч.
Обилни снеговалежи и отменени полети в Англия, Германия, Холандия

Обилният снеговалеж в Мюнхен, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обилни снеговалежи затрупаха голяма част от Европа, а летищата в Мюнхен и Амстердам, както и по-малки летища във Великобритания временно отмениха редица полети през уикенда.

Стотици изоставени автомобили в Англия

Хората в заснежените части на Великобритания масово изоставяха автомобилите си заради невъзможност да се придвижат. На места хиляди останаха без ток, а температурите в Шотландия паднаха до -12.5 градуса.

Обилен сняг затрупа Бавария

Обилен снеговалеж удари Южна Германия, причинявайки големи смущения на летището в Мюнхен, вторият най-натоварен център в страната. Около 320 от планираните за събота 760 полета са отменени, съобщи германската информационна агенция ДПА.

Служителите на летището се опитаха да поддържат поне една писта работеща и чиста от сняг. Германската метеорологична служба DWD прогнозира задържащ се за голяма част от Бавария, като на места се очакват до 30-40 см сняг.

Летището в Мюнхен възобнови работата си в неделя сутринта в 06:00 ч. местно време, предаде ДПА, като се позова на съобщение на сайта на компанията оператор.

Десетки полети от и към летището в Амстердам бяха отменени

Десетки полети от и към летище "Схипхол" в нидерландската столица Амстердам бяха отменени заради снеговалеж, който се очаква този следобед в страната, предаде Ройтерс.

Около обяд уебстраницата на летището съобщи за почти 150 отменени полета. Нидерландската авиокомпания KLM, основен ползвател на летището, каза пред нидерландската новинарска агенция АНП, че е отменила 65 европейски полета, предвидени да бъдат изпълнени следобед и вечерта.

Опашката на самолет "клекна" от натрупания сняг

Под тежестта на натупания сняг падна задната част на бизнес самолетът на австрийската авиокомпания Bairline, инцидентът се случи на летището в Мюнхен, предаде aerotelegraph.

"Този самолет наистина е един от самолетите на нашата компания. Причината за инцидента е обилен снеговалеж", каза представител на Bairline. По-рано в социалните мрежи бе разпространено видео на самолет Cessna Citation X, който "клеква" в задната си част поради полепнал сняг по опашката и двигателите.

В публикациите се твърди, че самолетът е трябвало да лети до Дубай за климатичната конференция COP28, която също е посветена на борбата срещу глобалното затопляне. Авиокомпанията отрече, че той е трябвало да лети за това събитие. Автентичността на кадрите, разпространени в социалните мрежи, потвърдиха и от пресслужбата на летището в Мюнхен, като добавиха, че самолетът е бил върнат в първоначалното си положение.

mediapool.bg