Кламер БГ - Новини: След влизането в сила на едноседмичното прекратяване на огъня в Судан е относително спокойно

След влизането в сила на едноседмичното прекратяване на огъня в Судан е относително спокойно

Свят

|
Вт, 23 Май 2023г. 13:36ч.
След влизането в сила на едноседмичното прекратяване на огъня в Судан е относително спокойно

Сн. ЕПА/БГНЕС

Относително спокойствие цари във втория ден от едноседмичното прекратяване на огъня в Судан, на фона на което се увеличават надеждите за спиране на сраженията, въпреки че свидетели съобщиха, че са чули стрелба в столицата Хартум, предаде Ройтерс.

След пет седмици на ожесточени сражения между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), в събота враждуващите фракции се договориха за седемдневно примирие, което влезе в сила вчера вечерта. Целта на прекратяването на огъня е да се даде възможност за доставка на помощи.

Споразумението за прекратяване на огъня породи надежди за край на конфликта, прогонил близо 1,1 млн. души от домовете им, включително повече от 250 000 души, избягали в съседни държави, посочва Ройтерс

И преди това имаше прекратявания на огъня с различна продължителност, но те не успяха да спрат боевете. Настоящото прекратяване на огъня е в резултат на първото официално споразумение, постигнато след преговори.

Споразумението за прекратяване на огъня за първи път включва механизъм за наблюдение, в който заедно с армията и СБП участват и представители на Саудитска Арабия и САЩ, които бяха посредници при сключването на споразумението.

Малко преди прекратяването на огъня да влезе в сила, СБП публикуваха аудиосъобщение от своя командир Мохамед Хамдан Дагало, в което той благодари на Саудитска Арабия и САЩ, но в същото време изрази решимостта си да постигне победа. "Няма да се оттеглим, докато не сложим край на този преврат", каза той.

И двете страни в конфликта взаимно се обвиняват в опит за завземане на властта от началото на конфронтацията на 15 април.

Пратеникът на ООН в Судан предупреди вчера за риск от радикализиране на етническа основа на конфликта и за потенциалното негативно въздействие от такива процеси върху съседните държави.

mediapool.bg