Кламер БГ - Новини: След 136 години Саграда Фамилия получава разрешение за строеж

След 136 години Саграда Фамилия получава разрешение за строеж

Свят

|
Пет, 19 Окт 2018г. 16:49ч.
След 136 години Саграда Фамилия получава разрешение за строеж

Повече от 130 години след началото на строежа на известната базилика Саграда Фамилия в Барселона изграждането ѝ ще бъде узаконено. Фондацията, която управлява катедралата, символ на Барселона, се е споразумяла с местната власт за издаването на документите.

За да бъде узаконен строежът, фондацията ще плати 41 млн. долара на общината, съобщи ББC Нюз. Глобата ще се изплаща разсрочено - за 10 години. Местната власт ще използва парите за подобряване на обществения транспорт и достъпа до Саграда Фамилия, както и за облагородяване на околния квартал.

Саграда Фамилия е проектирана от архитекта Антонио Гауди. Тя трябва да изобразява раждането, живота и смъртта на Исус Христос. Изграждането на Саграда Фамилия започва през 1882 г. и продължава и в момента.

Очаква се основната конструкция, която включва и най-високата кула на църквата, да бъде завършена през 2026 г. До 2030 - 2032 година трябва да са готови и декоративните елементи.

Саграда Фамилия се строи изцяло с приходи от дарения и от продажба на билети за посещението ѝ. Очаква се до завършването на конструкцията през 2026 г. в нея да бъдат инвестирани над 1 млрд. евро.

Саграда Фамилия, освен символ на Барселона, е обявена от Юнеско за обект на световното наследство. На година тя се посещава от над 4.5 млн. туристи, а други 20 млн. души я разглеждат само отвън.

mediapool.bg