Кламер БГ - Новини: Слави брани Петър Илиев и обвини всички, от които очакваше подкрепа

Слави брани Петър Илиев и обвини всички, от които очакваше подкрепа

България

|
Пон, 09 Авг 2021г. 17:15ч.
Слави брани Петър Илиев и обвини всички, от които очакваше подкрепа

Слави брани Петър Илиев и обвини всички, от които очакваше подкрепа

Вероятно разбрал, че телевизионното интервю на кандидата за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев е взривило и последния шанс за подкрепа на проектокабинета на "Има такъв народ", Слави Трифонов откри фронт срещу трите партии, от които очакваше подкрепа, включително БСП.

Седмицата, в която предложеното от Слави Трифонов правителство трябва да бъде гласувано в парламента, започна с изявата на адв. Илиев по Нова телевизия, в която той не отговори конкретно на нито един въпрос, но се държа подчертано несдържано и агресивно към всички, които въобще имат въпроси към него.

Социалните мрежи се наводниха от сарказъм и възмущение.

Слави Трифонов излезе първо с фейсбук послание към "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме", в което превантивно ги обвини, че ако не подкрепят предложеното от партията му правителство, това ще е предателство и "радост за ГЕРБ и партиите на статуквото".

В същото време той не показа, че е готов да се съобрази с исканията на "партиите на протеста", включително по отношение на резервите им към някои от предложените министри.

Подкрепата от така наречените "партии на протеста" към правителството на "Има такъв народ" е повече от логична, написа Трифонов, посочвайки на първо място необходимостта "да се изтрие и да се спре моделът ГЕРБ", съдебната реформа, планът за възстановяване, преизчисляването на пенсиите и подготовката за евентуална Covid-криза.

Малко по-късно ръководството на БСП съобщи на пресконференция, че условието й да подкрепи предложеното правителство е оттеглянето на Петър Илиев от него.

За разлика от кризата в отношенията с ДБ и ИБГНИ, до момента преговорите на ИТН с левицата вървяха доста обещаващо. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви в понеделник, че дори са получили от ИТН писмен документ с ангажименти по приоритетите на бъдещото правителство.

ИТН и БСП имат общо 101 депутати. Не им стигат 20 гласа за мнозинство, с което да бъде гласуван кабинетът на ИТН, но според неофициална информация са били обсъждани варианти за пряка или косвена подкрепа от ДПС (например напускане на пленарната зала), така че правителството да мине.

Без БСП обаче, никоя сметка не излиза, освен ако Слави не прибегне до по-явна подкрепа от ГЕРБ и ДПС, което изглежда абсурдно.

Така се стигна до следващо послание на Слави Трифонов във фейсбук, от което се разбира, че въпросът вече не е дали ще бъде постигнато съгласие около подкрепа на правителството, а чия е вината това да не се случи. Трифонов обвинява всички, които имат претенции към агресивния тон на кандидата за вътрешен министър, защото вместо "сладко да лъже", Илиев "агресивно казва истината". Слави Трифонов допълва, че самият той също е агресивен.

"Ще кажа нещо и на "Демократична България", "Изправи се! Ние идваме!" и БСП. Ако пак ще използвате Петър Илиев, само и само да не подкрепите правителството на "Има такъв народ", явно си мислите, че никой не прави разлика между повод и причина. Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената "политика". Ами добре, хайде да видим какво ще стане!", пише Слави Трифонов.

mediapool.bg