Кламер БГ - Новини: Скопие спря жп-коридора към България заради "опит за подкуп от турска фирма"

Скопие спря жп-коридора към България заради "опит за подкуп от турска фирма"

България

|
Пет, 30 Авг 2024г. 14:18ч.
Скопие спря жп-коридора към България заради "опит за подкуп от турска фирма"

Сн. ЕБВРТурска фирма се е опитала да подкупи македонския премиер Християн Мицкоски за изграждането на железопътната линия по Коридор 8, която трябва да свърже България и Северна Македония, и затова Скопие преразглежда проекта.

Тази позиция успяха да формулират македонските управляващи, след като опитва да зачеркне реализацията на транспортния коридор №8, който трябва да свърже италианското пристанище Бари и албанското Дуръс със Скопие - София и Черно море, за сметка на коридор №10 който свързва Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Северна Македония с Гърция.

В търга за изграждането на железопътната линия по Коридор 8 са участвали седем турски фирми, което означава, че опитът за подкуп е направен от една от тях, каза министърът на транспорта и вицепремиер на Северна Македония Александър Николоски, цитиран от изданието МКД.

След изявленията на премиера Християн Мицкоски от вторник, в които той заяви, че е направен опит за да бъде подкупен във връзка с Коридор 8, процедурата за избор на изпълнител на работите беше спряна.

След обвиненията в подкупи и усложнения на проекта Министерството на транспорта и железниците изтегли своите екипи за оценка на железопътния проект до България.

mediapool.bg