Кламер БГ - Новини: Скопие посреща министрите на външните работи на ОССЕ

Скопие посреща министрите на външните работи на ОССЕ

Свят

|
Ср, 29 Ноем 2023г. 18:35ч.
Скопие посреща министрите на външните работи на ОССЕ

Сн. БГНЕС/ЕПА

Северна Македония е домакин на 30-ата среща на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Срещата ще се състои на 30 ноември и първи декември, но започва с работна вечеря в четвъртък.

На вечерята ще присъства и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, като темата на разговорите на нея ще бъде "войната в Украйна и необходимостта от функционираща ОССЕ във времена на конфликт и нарастващо напрежение", предаде БТА.

На двудневното събитие ще участват 76 делегации и близо 1000 делегати, които трябва да вземат ключови за бъдещето на организацията решения. Най-важен е въпросът със следващия ротационан председател на ОССЕ, след като Русия и Беларус блокираха избора на Естония. В понеделник във Виена обаче беше постигнат консенсус и Постоянният съвет на ОССЕ, в който влизат всички 57 държави членки, взе решение председателствотото да бъде предадено на Малта.

През декември изтича мандатът и на четиримата изпълнителни лидери на ОССЕ - генералния секретар, ръководителя на Службата за демократични институции и права на човека и представителите за малцинствата и медиите, а едно от належащите важни решения е свързано с бюджета на организацията, който не е одобрен от 2021 година.

Годишната среща е възможност министрите на външните работи да направят преглед и оценка на ситуацията със сигурността в евроатлантическата и евразийската зона, както и на работата на организацията във всичките й сфери на дейност.

На събитието ще присъства и руският външен министър Сергей Лавров, след като получи покана от домакините от Севрна Македония, а България даде разрешение самолетът на Лавров да премине през въздушното пространство на страната.

Присъствието на Лавров разгневи Украйна и балтийските страни, които заявиха, че ще бойкотират срещите. Според тях Русия трябва да бъде изключена от организацията заради войната си в Украйна.

Освен държавния секретар на САЩ на официалната вечеря ще присъства върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

През първия ден на срещата са предвидени две събития: подписване на съвместно изявление за борбата с корупцията в Югоизточна Европа и разглеждане на въздействието на климатичните промени върху сигурността на хората в региона на ОССЕ.

През втория ден ще се проведат конференции, свързани с въпросите на младежта, безопасността на жените

и журналистите и въздействието на полевите операции на организацията.

Съветът на министрите е централният орган за вземане на решения и ръководство на ОССЕ. По време на годишната среща външните министри на страните членки правят оценка на ситуацията със сигурността в евроатлантическата зона, както и на работата на организацията във всички области на дейността й.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, известна до 1994 г. с названието Съвещание за сигурност и сътрудничество в Европа (СССЕ) води началото си от подписването на Заключителния акт от Хелзинки през 1975 г.

ОССЕ е най-голямата регионална организация, разглеждаща въпросите на сигурността в три основни направления: военно-политическо, икономическо и екологично и човешко.

Основните органи за приемане на решенията на организаицята са: срещи на върха между държавните и правителствените ръководители на държавите участнички; Съвет на министрите на външните работи; Постоянен съвет на ниво постоянни представители към ОССЕ; Форум за сътрудничество в областта на сигурността.

Председателството на ОССЕ се приема от държава членка за период от една година. България бе в тази роля през 2004 г.

mediapool.bg