Кламер БГ - Новини: Скандалите със смяна на бордове ще стигнат до Върховния съд

Скандалите със смяна на бордове ще стигнат до Върховния съд

България

|
Пон, 24 Ян 2022г. 17:55ч.
Скандалите със смяна на бордове ще стигнат до Върховния съд

Снимка: Mediapool

Скандалите около смяната на шефове в държавните дружества ще стигнат до Върховния касационен съд. Причината е, че Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) сезира съда заради разностранна съдебна практика. Сигнал до ИВСС бе подаден още по времето на първото служебно правителство. Негов автор бе тогавашният зам.-министър на правосъдието Иван Демерджиев, който впоследствие оглави ведомството.

Причина за сигнала бяха многократните неуспешни опити на служебното правителство да смени бордовете на държавни дружества, назначени по времето на ГЕРБ. Един от най-ярките примери бе управата на Българската банка за развитие (ББР). По това време икономически министър и принципал на ББР бе сегашният премиер Кирил Петков.

Той смени управителния съвет, но новите членове не бяха вписани в Търговски регистър, което направи встъпването им в длъжност невъзможно. Причината бе жалба до градския съд в София. След спирането на производството Петков влезе в конфликт със съда намеквайки за непрозрачно разпределение на тези дела. Подобен сценарий се разигра и с друго държавно дружество – "Напоителни системи".

Според ИВСС по тези дела има противоречива съдебна практика, тъй като част от съдиите приемат, че досегашните шефове на дружествата могат да обжалват вписването в регистъра, тъй като имат договори за управление. В сигнала си Демерджиев твърдеше, че споровете заради договора могат да доведат до обезщетения на освободените, но не и до стопиране на вписването на новото ръководство. Част от съдиите застъпват същата теза. Затова ИВСС сезира върховния съд и иска практиката да се уеднакви с тълкувателно решение, което е задължително за всички магистрати.

mediapool.bg