Кламер БГ - Новини: Сидеров атакува Симеонов - отварял ниша за ДПС и БСП

Сидеров атакува Симеонов - отварял ниша за ДПС и БСП

България

|
Четв, 19 Юли 2018г. 13:24ч.
Сидеров атакува Симеонов - отварял ниша за ДПС и БСП

Вицепремиерът и лидер на Националния фронт за спасение на България (НФСБ), част от "Обединени патриоти" Валери Симеонов, отварял с критиките си към правителството и подкрепата му към Кирил Домусчиев, ниша за влизане на ДПС и БСП във властта.

Тази теза разви коалиционният му партньор и лидер на "Атака" Волен Сидеров в четвъртък пред БНТ.

"Защо помагаш на ДПС да се върне във властта? Това е моят въпрос към Валери Симеонов. С атаките към ВМРО и "Атака" той прави това, всъщност сече клона, на който седи", възмути се Сидеров.

По думите му имало две възможни причини за поведението на вицепремиера – "или си самоубиец, или искаш да се прехвърлиш на друг клон. Това ли иска? Имам и такава информация". Показателно за плановете на Симеонов били и изявленията му, че не е ясно дали "патриотите" ще се явят заедно на европейските избори.

По повод изявлението на вицепремиера отпреди ден, че ГЕРБ и "Атака" координирано защитават бизнеса на братя Домусчиеви, Сидеров коментира, че от известно време Симеонов напада единствено и само депутати от патриотичната коалиция.

"Законът за гората бил лобистки, Емил Димитров беше очернен като лобист, сега депутатът от "Атака" Николай Александров беше посочен", изреди Сидеров, отправяйки въпрос: "Защо не атакува концесиите и ЕРП-тата, а само българския бизнес? Това кого обслужва? Патриотична визия означава патриотичен бизнес. Дали ще е с Домусчиев, Златев или Божков, не е добре за България."

"Да нападаш идейната база, да нападаш фундамента, на кого е изгодно това? На ДПС на първо място и на БСП, които искат да вземат тази ниша. Изгодно им е на тях", продължи да се гневи лидерът на "Атака", припомняйки, че за разлика от НФСБ и ВМРО, партията му е влизала самостоятелно в парламента.

Последният разрив между него и Симеонов бе провокиран от промени в закона за приватизацията, подкрепени и от ГЕРБ, с които със задна дата се намалява от 10 на 5 г. срокът, в който важат ангажиментите на купувача по приватизационни договори.

Според лидера на НФСБ поправката играе в полза на Кирил и Георги Домусчиеви, които по думите му дължат 58 млн. лв. неустойки за неизпълнени задължения в приватизационния им договор за Българския морски флот.

От НФСБ отговориха, че "Атака" и ВМРО действат безпринципно

На обвиненията на Сидеров в парламента отговори Валентин Касабов от НФСБ. По думите му колегите им от "Атака" и ВМРО действат безпринципно и се държат като "деца, които не знаят какво правят".

"Говорим за 58 млн. лв., които се спестиха на държавата и това стана със съдействието на Волен Сидеров и неговата партия, и ВМРО. Това е целият сценарий. Кой клати коалицията? Безпринципни позиции не търпим", коментира Касабов.

Според него голямата опасност е, че опозицията в момента я няма. По думите му от БСП и ДПС са се "скатали" вчера по отношение на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

"Питам се какво се случва в държавата. Някой обслужва олигарсите. И този някой явно са ГЕРБ, "Воля", нашите партньори", коментира Касабов.

Депутатите от НФСБ не са обмисляли напускане на ПГ на Обединените патриоти. На въпрос кога патриотите ще си изяснят позициите Касабов заяви: "Ще седнем и ще говорим".

Каракачанов е за запазване на коалицията "Обединени патриоти"

Помолен да коментира обвиненията на НФСБ в лобизъм в полза на братя Домусчиеви заради поправка в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, вицепремиерът и министър на отбраната и лидер на ВМРО-Българско национално движение Красимир Каракачанов каза, че такова нещо няма и попита къде е лобизмът. Валери Симеонов не е казал, че "Атака" и ВМРО лобират за тези братя или за онези братя, категоричен беше Каракачанов и посочи, че в българския икономически живот има няколко фирми от братя, той се сещал поне за четири.

На въпрос дали министър-председателят му е споделял, че се страхува от Домусчиев, Каракачанов коментира, че вчера е имал разговор в кабинета на премиера след заседанието на Министерския съвет и такова нещо премиерът не е споделял. Пихме по едно кафе в кабинета на премиера и говорихме по няколко теми, сред които беше и този закон, посочи той.

"Такова нещо да е казал премиерът, че се страхува от някого, няма. Просто е несериозно. Ако някъде в личен разговор нещо друго са говорили, аз не знам", добави Каракачанов. Според него Валери Симеонов няма да напуска коалицията, поне така чул вчера.

В отговор на въпрос Каракачанов коментира, че взаимоотношенията между лидерите на "Атака" и НФСБ Волен Сидеров и Валери Симеонов са "исторически сложни". Аз лично се опитвам да напомням на всички тезата, която ни е събрала през 2016 г. в коалицията "Обединени патриоти", посочи той. По думите му голямата цел е един нов прочит на политиката и един нов подход национален или националистически към решаването на проблемите в държавата.

Моето мнение като председател на ВМРО е това - да запазим коалицията "Обединени патриоти" за предстоящите евро- и местни избори. Ако има някакви противоречия, е хубаво да ги изясняваме помежду си, смята Каракачанов. "Промяната на нещата, когато си в коалиция, става чрез диалог, а не чрез пресконференции", добави той.

Според него коалицията "Обединени патриоти" е добър пример за обединение на усилията и е разумно тя да бъде запазена за следващите европейски и местни избори. Въпросът не е до електоралната борба кой колко гласа ще спечели или ще загуби, смята Каракачанов. По думите му обществото има нужда от сигнали за обединение на политиците около общи мнения, а не разделение и "джафкане".

mediapool.bg