Кламер БГ - Новини: Смъртоносно земетресение в Албания

Смъртоносно земетресение в Албания

България

|
Вт, 26 Ноем 2019г. 16:22ч.
Смъртоносно земетресение в Албания

Земетресение с 6.4 магнитуд удари Албания в ранните часове във вторник и взе по последни данни 14 жертви, ранените са над 600 души, разрушени са множество сгради, оставайки хора под развалините, съобщиха световните агенции.

Единият от загиналите е починал, след като в паниката си скочил от прозореца на сградата.

Трусът е с епицентър 34 км североизточно от столицата Тирана, паника имаше и в крайбрежния град Дуръс. Земетресението бе усетено и в България. Часове по-късно вторични трусове със сила 5.3 бяха усетени и в Босна, но не се съобщава за щети. Около 15 часа е регистриран още един трус с магнитуд 6.7 във водите на Адриатическо море, който е бил усетен в Скопие.

Няма пострадали български граждани, нито един българин не е потърсил съдействие на спешните телефони в МВнР или в посолството ни в Тирана, информира по-късно външният ни министър Екатерина Захариева. В посолството ни, което е с напукани стени след труса, е формиран кризисен щаб и служителите там са на разположение. При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906. В Албания живеят около 10 хиляди български граждани.

Официално съобщените жертви са 14, възможно е да станат и повече, най-належащата в момента нужда е спасяването на хората и разчистването на отломките, затова е нужна специална техника и добре обучени хора, каза пред журналисти българският външен министър Екатерина Захариева. Тя ще предложи на правителственото заседание в сряда да се отпусне помощ от 200 хил. лв. в помощ на Албания.

Трусът причини значителни щети и разрушения. Няколко сгради са се срутили след първоначалния силен трус, който е предизвикал паника сред населението. Има срутени сгради по адриатическото крайбрежие на страната, както и в столицата Тирана, където са постъпили сигнали за ранени от паднали стени. Получен е сигнал за затрупани под жилищен блок, съобщават местни медии.

"Най-силният трус продължи повече от 15 секунди. Всички хора излязоха от сградата, защото всичко се тресеше, няколко стени паднаха и затова сега стоим на улицата", разказа един от очевидците.

Съобщава се за триетажен хотел в Дуръс, който е рухнал, както и за друга сграда в центъра на града, която е била силно повредена. АП съобщава за рухнал ресторант в същия град. Щети има и в Тумана, на около 30 километра северозападно от Тирана, допълва Франс прес.

Епицентърът на труса е бил на 10 километра северозападно от град Шияк в Албания, посочва Ройтерс, като се позовава на американския институт. Той е станал на дълбочина 10 километра и е бил регистриран в 3.54 ч. местно време.

ДПА уточнява, че трусът е бил само на няколко километра от Дуръс, който се намира на около 25 километра западно от Тирана. Епицентърът на труса е бил в Адриатическо море, на 34 километра северозападно от Тирана, пък пише Франс прес, като се позовава на европейския център.

Според данните на американския институт за последните 20 години Албания само веднъж е била разтърсвана от трус с магнитуд по-голям от шест и това е било през 2003 г., като тогава магнитудът е бил 6.3, допълва ДПА.

Италианската агенция АНСА съобщава, че сегашното албанско земетресение е било усетено и в италианските области Пулия и Базиликата.

Първият трус е бил усетен и на Балканите – в Гърция, в Сараево (Босна и Херцеговина) на близо 400 километра от епицентъра, в Нови Сад (Сърбия) на близо 700 километра от епицентъра, според данни в медиите и съобщения в социалните мрежи.

У нас първият трус е усетен по високите етажи в Перник и София, съобщиха за БНР от Националния институт по геофизика, геодезия и география. От Районната служба "Пожарна" в Благоевград информираха, че няма постъпили сигнали от граждани. Сеизмолозите продължават да регистрират трусове, като последният е бил с магнитуд 3.4 по Рихтер.

Същият район в Албания беше разтърсен през септември от трус с магнитуд 5.6, определен от властите тогава като най-силното земетресение за последните 20-30 години, допълва Франс прес. Тогава бяха повредени стотици сгради.

mediapool.bg