Кламер БГ - Новини: Сидеров в превъзбуда: Не съм част от управлението, а Цветанов е титан като Кенеди

Сидеров в превъзбуда: Не съм част от управлението, а Цветанов е титан като Кенеди

България

|
Вт, 22 Ян 2019г. 19:24ч.
Сидеров в превъзбуда: Не съм част от управлението, а Цветанов е титан като Кенеди

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отрече да участва в управлението на държавата, защото целият парламент бил само "представителна фигура", а България е "министерска република". Той обвини ГЕРБ и по-специално председателя на парламентарната им група Цветан Цветанов за това, че кворумът все по-малко зависи от "Обединени патриоти" (ОП). Това обяви самият Сидеров в гневно интервю пред БНР, което повече приличаше на стрелба околовръст, в която той и евродепудатите от всички партии с изключение на Николай Бареков.

Макар че "Атака" участва в управляващата коалиция и е излъчила министри, зам.-министри и други висши чиновници в изпълнителната власт, Сидеров обяви че "през цялото време" не бил част от управлението.

"Аз, седейки в парламента, не мога да бъда част от управлението. Нещата, които съм предлагал до момента, не са минавали. Така че – как да се представя като част от управляващата коалиция", каза Сидеров, който е председател на парламентарната група на ОП - партньорите на ГЕРБ във властта. Изпаднал в превъзбуда, Сидеров през цялото време нападаше ту медиите, ту водещата Снежана Иванова, която се опитваше да удържи разговора в определени теми. По-късно от пресцентъра на партията разпространиха съобщение, в което се възмущават, че лидерът им бил прекъснат 63 пъти.

Цветанов е титан като Шарл дьо Гол, Аденауер, Кенеди

На припомняне на водещата, че все пак ОП са част от властта, Сидеров отговори: "Точно това ви казвам, че ние, като парламентарна група, нямаме смисъл. Стойността, която ни се придава понякога е, че без нас не можело кворума. Не е вярно. Господин Цветанов е един опитен парламентарен играч, голям политик за мен, сравним с Шарл дьо Гол, Аденауер, Кенеди и други титани в световната политическа история. Той е наистина голям, много опитен и от месеци вече не залага кворума в парламента на групата на патриотите".

Ние сме "министерска република", а ГЕРБ определя всичко в парламента

По думите му ГЕРБ определя всичко в парламента. "Г-н Цветанов си прави кворума с "Воля" и ДПС", обяви той и подкани слушателите да се сетят коя е управляващата коалиция.

В същото време Сидеров окачестви парламента като "една представителна фигура" и се раздразни на репликата на водещата, че именно парламентът избира премиера и правителството и ги контролира.

"Цялата власт в България е в ръцете на Министерския съвет. Това трябва да бъде ясно на всички, защото българите имат нужда от политпросвета. Когато някой се сети за нещо, продължават да идват в парламента. Самият парламент прилича на Капалъ чаршия, вътре не можеш да се разминеш от хора. В Министерския съвет не можеш да влезеш. Кой където се сети, идва да протестира пред парламента. Ние сме министерска република, трябва да е ясно", каза Сидеров.

"Ние сме министерска република, това трябва да е ясно", допълни той. "Това само заради Бойко Борисов или по принцип?", попита водещата, на което Сидеров отговори: "Не, не, по принцип, реалната власт е изпълнителната власт. Там се разпределят парите, от там се назначават хората, от там се прави целият апарат и администрацията, която е 600 000 човека. И със семействата си, те са един естествен електорат на управляващите партии.

А парламентът, за съжаление, в момента е една представителност, една представителна фигура и най-подлото през всички тези десетилетия, последните, беше, че негодуванието и възмущението на хората беше през медиите, разбира се. През вас, беше насочено към парламента. Депутатите са най-лоши, те са гадове, те са мръсници..Докато министерства, агенции, чиновници, целият този апарат, който всъщност има достъп до ресурс, до пари, има възможност да прави корупция, абсолютно на тъмно остава, стои отстрани, подсмихва се, чака поредния партиен, поредния министър да си отиде", заяви лидерът на "Атака".

Сидеров сравни конгреса на ГЕРБ с 13-ия конгрес на БКП и се обърна към ГЕРБ: "Ако искат да приличат на БКП, то нека да върнат цената на тока, водата и парното, както бяха тогава".

Изключението "Бареков"

Участието на Сидеров в БНР започна като поток на съзнанието и той не даваше възможност на водещата да зададе въпросите си. Когато тя поиска разговорът да се върне към темата, за която Сидеров е поканен, той отговори: "Като ваш колега ще ви насоча погледа към важни въпроси".

Оказа се, че за Сидеров, който от месеци настоява пред коалиционните си партньори да е водач на обща евролиста (но публично отрича това), е важно какво работят българските евродепутати. Той искаше да обясни как са гласували българските евродепутати на 15 януари по резолюция, в която се защитават правата на мигрантите, търсещи убежище.

"Дават се права на мигрантите да идват тук, да се заселват, да изнасилват, да убиват и т.н.", разясни лидерът на "Атака" и изброи поименно как са гласували българските евродепутати, като единствено Николай Бареков е гласувал против тази резолюция.

Кандидатите за евродепутати да декларират да си даряват заплата

Освен това, според Сидеров, слушателите "искат да знаят колко пари те (евродепутатите) са натрупали в банкови сметки в резултат на големите си заплати и какво правят с тези пари".

Той каза, че искането му евродепутатите да даряват заплатите си "скоро ще го оформя и законодателно, и като юридическа формула– този, който се кандидатира за евродепутат, нотариално ще бъде оформено, юридически изрядно, да декларира, че парите, които взима над средната българска заплата, тук, която в България е приета, ще отиват в специален фонд за подпомагане на болни деца. Ако някой не иска да го направи, да не се кандидатира за евродепутат. Или пък не иска, но се кандидатира – да излезе и да обясни защо не иска да дарява тези пари".

Високо напрежение

Запитан защо отскоро се занимава с тази тема, Сидеров каза, че напротив, бил поставял въпроса и преди, но националните медии не го отразявали.

Той продължи да говори, на което Снежана Иванова го прекъсна с думите: "Въпросите задавам аз в този разговори, аз съм водещият". "Това е стилистиката на следователите", отвърна Сидеров и продължи да обяснява за гласуванията на българските евродепутати в Брюксел. Водещата се опита да го попита Сидеров защо от началото на годината се занимава с работата с евродепутатите и каква е целта. Този път обаче получи отговор – защото получавали високи заплати, а никой не знаел какво вършат.

Сидеров обяви, че именно той върши работата на журналистите, като осветява тези теми. После нападна конкретно двете обществени медии БНТ и БНР за това как си подреждат новините: "Тези дни дни започнаха своите емисии с изключителната новина, че ГЕРБ има партиен форум. Това, знаете ли, ме върна към 13-тия конгрес на БКП".

"Защо се опитвате да редите емисиите на колегите журналисти", попита водещата.

"А защо не? Нямам ли право като колега журналист? Много шефовете на сегашните медии са чиракували при мен занаята", отговори Сидеров. След това Иванова отново се опита му зададе въпроси и отбеляза, че "този разговор прилича на заяждане".

"Аз отговарям на въпросите, които са важни за българските слушатели. Дневният ред на обществото не е дневният ден на медиите", каза Сидеров.

"Моето лично мнение е било подкрепяно от стотици хиляди българи през годините, докато вашето лично мнение – не", заяви той на водещата.

Продължавайки с нападки срещу медиите той изтъкна, че предложенията му за промени в Изборния кодекс останали "в сянка", защото не били интересни за журналистите. Ден след внасянето на предложенията журналист на Mediapool се опита да разговаря в парламента с лидера на "Атака" за идеите на партията, но той предпочете да подмине въпросите без да каже и дума.

След участието на Сидеров от пресцентъра на "Атака" разпространиха позиция, в която се казва: " Предлагаме за награда водещата на предаването "12+3" Снежана Иванова, която за 19 минути го прекъсна 63 пъти! Пак повтаряме: За 19 минути водещата Снежана Иванова прекъсна Сидеров 63 пъти, или средно на 18 секунди той бе прекъсван. Виждаме, че 44-те млн. лв., които се отделят за издръжката на БНР, не отиват напразно. Дерзайте!".

Малко по-късно от партията изпратиха ново прессъобщение. Този път по линия на напрежението в „Обединените патриоти“. От „Атака“ обявиха, че депутатите от НФСБ са провалили заседание на парламентарната група на „Обединените патриоти“. „На заседанието присъства ръководството на ПП АТАКА, но нямаше нито един депутат от НФСБ, с което тe провалиха кворума на заседанието“, написаха от партията на Сидеров, който е и председател на групата на ОП в парламента.

По информация на Mediapool в парламента наистина не е имало депутати от НФСБ, но от „Атака“ се е появил единствено Десислав Чуколов. Нямало ги е Сидеров и останалите депутати от партията му. От ВМРО е имало 7 народни представители.

Това е поредният повод, които „Атака“ използва, за да атакува коалиционните си партньори.

mediapool.bg