Кламер БГ - Новини: Сеул и Вашингтон удължават общото си военно учение

Сеул и Вашингтон удължават общото си военно учение

Свят

|
Четв, 03 Ноем 2022г. 10:06ч.
Сеул и Вашингтон удължават общото си военно учение

Сеул и Вашингтон удължават общото си военно учение

Южнокорейската армия съобщи днес, че удължава съвместното военновъздушно учение с войски на Вашингтон, което е най-мащабното досега.

Причината е поредните провокации на Северна Корея, обяви Сеул, предаде Франс прес.

"Съвместните военновъздушни сили решиха да удължат учението "Бдителна буря" ("Vigilant Storm"), започнало на 31 октомври, поради най-новите провокации на Севера", се казва в комюнике на военната авиация на Сеул.

Часове преди това Пхенян изстреля три ракети, отбелязва АФП.

Северна Корея се опита да изстреля междуконтинентална балистична ракета днес, но изстрелването изглежда се е провалило, съобщи по-рано тази сутрин южнокорейската армия, ден след серия от ракетни пускове.

Южнокорейският генерален щаб съобщи, че е засякъл изстрелване на междуконтинентална балистична ракета рано сутринта, последвано от две изстрелвания на балистични ракети с малък обсег.

Междувременно Япония обяви, че ракетата, изстреляна от Северна Корея днес, не е прелетяла над страната. Това съобщи министърът на отбраната Ясукадзу Хамада, цитиран от Франс прес.

"Ракетата беше засечена като имаща потенциала да прелети над японските острови и беше издаден специален сигнал, но след проверка на тази информация ние потвърдихме, че ракетата не е преминала над архипелага, а е изчезнала над Японско море", уточни министърът пред медиите.

Общо

Северна Корея изстреля три балистични ракети днес, една от които

беше с голям обсег. Другите две ракети бяха с малък обсег, според информация на южнокорейската армия.

Жителите на районите Ниигата, Ямагата и Мияги в Япония бяха предупредени да потърсят убежище или да останат по домовете си, а високоскоростната влакова линия Шинкансен прекрати за кратко работата си.

"Продължаващият ден след ден ракетен обстрел е безобразие и не може да бъде толериран", заяви днес японският премиер Фумио Кишида.

Смята се, че Северна Корея е опитала да изстреля междуконтинентална балистична ракета, за да покаже военните си възможности, но изстрелването не е било успешно, съобщи обединеното командване на южнокорейската армия, цитирано от Йонхап.

mediapool.bg