Кламер БГ - Новини: Сестри и санитари от болницата в Добрич започват ефективна стачка

Сестри и санитари от болницата в Добрич започват ефективна стачка

България

|
Пет, 14 Окт 2022г. 15:51ч.
Сестри и санитари от болницата в Добрич започват ефективна стачка

Сестри и санитари от болницата в Добрич започват ефективна стачка

Медици от многопрофилната болница в Добрич започват от днес предупредителни стачни действия и ще спират работа по един час на ден. В протеста участват медицински сестри и санитари, които в петък излязоха 12 ч. на обяд пред болницата, за да заявят исканията си. Ако исканията им не бъдат изпълнени, стачката ще стане ефективна и безсрочна от 21 октомври. От официалната съсловна организация - Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи - изразиха своята пълна съпричастност и подкрепа към протестните действия, въпреки че организатор на протеста е Синдикатът на българските медицински специалисти с лидер Мая Илиева.

Причината за недоволството е, че ръководството на болницата не може да осигури заложените в Колективния трудов договор основни възнаграждения от 1500 лева за сестрите и 910 лева за санитарите. От 1 август заплатите са били повишени с 25%, но въпреки това заплатите са далеч от нивата в КТД.

Сега основното месечно възнаграждение е 1020 лева, обясни Мая Илиева, лидер на Синдиката на българските медицински специалисти. Тя уточни, че от четири месеца водят разговори с изпълнителния директор на болницата, но без резултат.

В добричката Многопрофилна болница работят 160 медицински специалисти.

От ръководството на лечебното заведение коментираха, че разбират исканията за адекватно остойностяване на медицинския труд. От болницата обясниха, че допълнителен финансов ресурс, дошъл с увеличението на клиничните пътеки с 25%, своевременно са били насочени за увеличение на основните заплати на всички работещи от 1 август. Към момента е достигнатата средна брутна заплата за лекар от 3400 лева, за медицински сестри 2300 лева, за специализанти 2700 и за санитар 1100 лева.

От синдиката, обаче, са недоволни, защото в болницата Добрич две трети от възнагражденията се дават под формата на допълнително материално стимулиране и така се достигат посочените от ръководството по-високи брутни възнаграждения. А протестиращите настояват за по-високи основни заплати, защото бонусите към заплатите са с непостоянен характер и могат да се отнемат от ръководството, за да бъдат пренасочени за други нужди на лечебното заведение, което създава несигурност за персонала.

"Когато основната заплата е по-висока се увеличат клас прослужено време, извънреден труд, интензивен труд, работа на официални празници, тъй като те са % от основната заплата. Заради тази причина сме убедени, че умишлено сме държани на ниски основни заплати, защото няма кадри в системата и се изработват стотици часове извънреден труд", каза Илиева.

"Всички видяхме обявения годишен доход на Изпълнителния директор д-р Желязков от 130 000 лв, което категорично говори за голяма " ножица" в заплащането в МБАЛ Добрич ", каза Илиева.

От ръководството на болницата смятат, че исканото от синдиката ново допълнително увеличение на заплатите би довело до трайна и необратима финансова нестабилност в условията на финансирането към настоящия момент и инфлацията. Оттам припомнят, че в следващите два месеца предстои разглеждане и подписване на Националния рамков договор 2022-2024 г., като при актуализация на клиничните пътеки това би довело до своевременно ново увеличение на заплатите.

Другите причини за недоволството на медицинските служители са често полаганият и ниско заплатен извънреден труд, лошите условия на работа и начисляването на заплатите според броя на обслужените пациенти. "За да има кадри в България, трябва да има добро заплащане и условия на труд, а това го няма, за което е виновна държавата“, заяви Илиева и допълни, че от синдиката правят проверки и установяват, че погазването на закона е безобразно навсякъде, а не реагира никой освен Инспекцията по труда.

"Крайно време е това да спре и всички да ни подкрепят, особено пациентите, защото ако няма кадри, няма да има кой да ги обслужва. Омръзна ни да мислим за приходите на търговското дружество, искаме да работим спокойно и при добри условия“, каза тя.

mediapool.bg