Кламер БГ - Новини: Серия взривове на руско военно летище в Крим

Серия взривове на руско военно летище в Крим

Свят

|
Вт, 09 Авг 2022г. 17:37ч.
Серия взривове на руско военно летище в Крим

Изт.: Телеграм

В Крим е атакувано военно летище, където се намира учебно-тренировъчният комплекс "Нитка" и складове за боеприпаси в близост до курортните градове Саки и Новофедоровка, съобщава руският сайт "Коммерсант", позовавайки се на източници от администрацията в Новофедоровка.

В комплекса "Нитка" се тренира излитане и кацане на палубата на самолетоносачи. До 2014 г., преди Русия да анексира Крим, на летището бе разположена част от военната авиация на Украйна.

Във вторник, 9 август, в района на проехтели серия взривове. Местните жители съобщават, че са видели черен дим, издигащ се от руската военна авиобаза, предаде Ройтерс.

Разстоянието между кримското селище и най-близките позиции на украинските войски в Херсонска област е над 200 км.

Засега няма официални съобщения за присъствие на украински военни части в района или задействане на ракети със съответната далекобойност, доставени от западни страни.

Руското министерство на отбраната заяви, че около 15.20 ч. место време на територията на летище "Саки" в района на Новофедоровка, на площадка за складиране са детонирали няколко авиационни боеприпаса.

По данни на министерството няма пострадали в резултат на взривовете, намиращата се на летището авиационна техника не е увредена. "Предприети са мерки за потушаване на възникналия пожар и изясняване на причините за взрива", се казва в съобщението.

На изхода от Новофедоровка се образува задръстване, след като туристите спешно започнаха са изнасят от там.

В Сакски район на Крим е обявена евакуация, съобщи ТАС

Засега украинските власти не са коментирали случая.

Очаквайте подробности

mediapool.bg