Кламер БГ - Новини: Самолетът на Лавров заобиколи България заради Захарова. Москва с нов залп обиди (обновена)

Самолетът на Лавров заобиколи България заради Захарова. Москва с нов залп обиди (обновена)

Европа

|
Четв, 30 Ноем 2023г. 18:02ч.
Самолетът на Лавров заобиколи България заради Захарова. Москва с нов залп обиди (обновена)

Мария Захарова, сн. МВнР на Руската федерация

Въпреки че България позволи самолетът на Сергей Лавров да прелети над страната за срещата на ОССЕ в Скопие, той е заобиколил, тъй като не е имало разрешение в него да пътува и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Самолетът е пътувал повече от 5 часа, тъй като не е прелетял над България, а през Турция и Гърция.

Причината е, че на борда на самолета на руския първи дипломат е била Мария Захарова – говорител на външното министерство на Русия, която е санкционирана от ЕС заради руската военна агресия срещу Украйна.

"Злобната глупост на русофобите стигна дотам, че за първи път в нашата история официални власти забраняват в небето да се намира не самолет, а човек в самолета - така пишеше в официалната нота на българското Вънщно министерство: самолетът може да прелети над България, но Мария Захарова не може да лети", написа тя в социалната мрежа "Телеграм".

Захарова периодично прави провокативни коментари към България, като не пропусна да демонстрира отношението си и сега.

"Помислиха ли българските чиновници за това, че спрямо хиляди натовски деятели, които се намират в нашите огледални забранителни списъци, могат да бъдат предприети подобни мерки в отговор? И помислиха ли за създаването на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде правото на неграмотни чиновници в София да позорят българския народ?", посочи Захарова.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза от своя страна, че позицията на българските власти е "абсурдна и даже може да се каже глупава".

Той призова и българските управляващи да се опитат с последни сили да съхранят "трезвост при вземането на решения".

Засега от българското правителство не са реагирали на поредния случай на провокации и обиди от страна на официални руски представители.

ЕК отклони въпроса защо Гърция е допуснала самолета

За разлика от България, Гърция допусна самолета, а въпросът бе повдигнат и на европейско ниво.

"Държавите от ЕС не са длъжни да съгласуват с Европейската комисия и останалите страни от Общността разрешенията за прелитане и кацане, които издават на руски самолети по изключение", каза говорител на ЕК, цитиран от БТА.

В сила е забрана за навлизането на руски самолети във въздушното пространство на ЕС. Предвиждат се много малко възможности за изключение, поясни той.

Държавите от ЕС могат да приложат изключение, без да бъдат длъжни в такива случаи да съгласуват решението с ЕК.

Държавите имат задължение да съобщят на комисията и на останалите страни в ЕС за случаите, когато разрешават прелитане и кацане на руски самолет, добави говорителят.

Той посъветва журналистите да потърсят гръцките власти, ако искат да разберат защо Гърция е пропуснала самолета на Лавров, след като на борда е била и неговата санкционирана говорителка Мария Захарова.

Още по темата

Захарова използва стара опорка след изгонването на кореспондента от София

4 ноември 2023 17:34

Полетът на Лавров

Самолетът с руския външен министър Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Северна Македония над територията на Турция и Гърция, но не над България, както беше планирано, предаде държавната агенция ТАСС.

Тя се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети "ФлайтАуеър" (FlightAware).

След искане от страна на Северна Македония България даде разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър Сергей Лавров през въздушното ни пространство.

Преди два дни от МВнР обясниха, че решението е съгласувано с ЕС, но изрично отбелязаха, че не са били допуснати всички членове на руската делегация без да уточняват, че това е Мария Захариева.

"Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна", се посочва в изявлението на българското външно министерство.

Мария Захарова: Това е опасен прецедент

Мария Захарова определи това като "опасен прецедент".

Тя обвинява българските власти, като цитира Чикагската конвенция за международната гражданска авиация от 1944 г. Посочва, че под територия на държавата се приемат "сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води".

Въздушното пространство не се посочва с термина "територия". Затова и според Захарова санкциите на ЕС не могат да засягат лице, пътуващо със самолет, което е със забрана да влиза в нечия държавна територия.

"В официалната нота на българското Вънщно министерство: самолетът може да прелети над България, но Мария Захарова не може да лети. Мога ли да прелетя над България без самолет или мога да се възползвам за целта от космическото пространство, за това нищо не беше казано", написа Захарова в "Телеграм".

Руският посланик посрещна Лавров на летището в Скопие

Руският въниен министър Сергей Лавров пристигна в Скопие късно вечерта в сряда. Той е бил посрещнат от руския посланик в Северна Македония Сергей Баздникин.

Лавров е кацнал часове след края на работната вечеря на министрите на външните работи и ръководителите на делегации на страните членки на ОССЕ в сряда. На нея са били държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, които пристигнаха в Скопие в късните следобедни часове в сряда, предаде БТА.

Блинкън е излетял за Израел веднага след вечерята в Скопие

На пресконференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Борел посочи, че пристигането на Лавров в Скопие е добра възможност "да чуе защо Русия е осъдена и изолирана и след това да каже на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното и незаконно поведение на Русия".

Министрите на външните работи на Украйна, Литва, Латвия и Естония бойкотират срещата на ОССЕ в знак на протест срещу участието на руския министър на външните работи.

Лавров: ОССЕ се превърна в придатък на НАТО и ЕС

Лавров коментира в Скопие, че ОССЕ се е превърнала в придатък на НАТО и ЕС, "че е пред пропаст и стои въпросът дали си заслужава да се инвестират усилия тя да бъде съживена".

"Ще може ли някога тя да бъде адаптирана към реалното развитието на света и отново да стане площадка за разглеждане на проблемите за регионална безопасност, с принцип на равенство за всички държави участнички. Засега въпросите са повече от отговорите", каза Лавров, след което напусна залата.

На срещата в Скопие трябва да бъде избран следващият председател на ОССЕ, като след ветото на Русия и Беларус за Естония, беше постигнат консенсус и Постоянният съвет на ОССЕ, в който влизат 57 държави, взе решение Северна Македония да предаде председателството на организацията на Малта.

През декември изтича мандатът и на четиримата изпълнителни лидери на ОССЕ - генералния секретар, ръководителя на Службата за демократични институции и права на човека и представителите за малцинствата и медиите.

Едно от належащите важни решения е свързано с бюджета на организацията, който не е одобряван от 2021 година.

Годишната среща е възможност министрите на външните работи да направят преглед и оценка на ситуацията със сигурността в евроатлантическата и евразийската зона, както и на работата на организацията във всичките й сфери на дейност.

По време на форума са предвидени съпътстващи събития, дискусии на теми, свързани с въздействието на промените на климата върху сигурността в региона на ОССЕ, младежта и гражданско общество, въздействието на мисиите на терен на ОССЕ през 2023 г.

В рамките на срещата министрите на външните работи на държавите от Западните Балкани ще подпишат декларация за съвместна борба с корупцията, с фокус върху конфискацията на имущество и използването на дигитализацията.

mediapool.bg