Кламер БГ - Новини: Паралелно преброяване: 7 партии в НС, ГЕРБ е първа сила без изгледи за мнозинство

Паралелно преброяване: 7 партии в НС, ГЕРБ е първа сила без изгледи за мнозинство

България

|
Нед, 02 Окт 2022г. 23:11ч.
Паралелно преброяване: 7 партии в НС, ГЕРБ е първа сила без изгледи за мнозинство

Паралелно преброяване: 7 партии в НС, ГЕРБ е първа сила без изгледи за мнозинство

ГЕРБ се завърна като първа политическа сила (23%-25%), а победителите от миналата година "Продължаваме промяната" (19%-20% ) са втори след предсрочните избори на 2 октомври. В 48-то Народно събрание със сигурност влизат още ДПС, "Възраждане", БСП и "Демократична България", но все още не е ясно дали "Има такъв народ" и "Български възход" ще успеят да прескочат 4-процентовата бариера. Според данни от паралелното преброяване "Български възход" влиза, а ИТН остава под чертата, след като първите прогнози сочеха обратното.

Друга промяна е, че проруската партия "Възраждане" на Костадин Костадинов, която удвои резултата си от предходните избори и сега получава около 10%, измества БСП от четвъртото място.

ДПС са непоклатими на третото място с около 14% от гласовете.

Данните от паралелното преброяване също така отчитат скъсяване на дистанцията между ГЕРБ и ПП.

Изходът от изборите ще зависи много от вота на българите в чужбина, който може да даде по-сериозно отражение върху окончателните резултати най-вече на ДПС, ПП, ДБ и "Възраждане".

Макар и неокончателни, резултатите показват, че на четирите вота от миналата година досега ГЕРБ в общи линии запазва електората си (между 22.7% и 26% ), докато партията на Кирил Петков и Асен Василев за 11 месеца загуби 1/3 от избирателите си и сега се класира втора. БСП и "Демократична България", които бяха партньори на ПП в управлението, като че ли успяват да запазят подкрепата си, но дали е така, ще се разбере при обявяване на окончателните резултати.

От 3 до 5 % по-ниска е избирателната активност спрямо тази на последните парламентарни избори през ноември 2021 г., каза пред БНТ социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Данни на Галъп, паралелно преброяване:

Данни на Алфа Рисърч, паралелно преброяване:

Данни на Тренд, паралелно преброяване:

Данни на Маркет Линкс, паралелно преброяване:

Мандати в бъдещия парламент

mediapool.bg