Кламер БГ - Новини: Северна Корея не е прекратила ядрената си програма

Северна Корея не е прекратила ядрената си програма

Свят

|
Съб, 04 Авг 2018г. 10:19ч.
Северна Корея не е прекратила ядрената си програма

Северна Корея не е прекратила ядрената и ракетната си програма в нарушение на санкциите на ООН. Това се казва в поверителен доклад на ООН, цитиран от Ройтерс. Докладът от независими експерти, които следят прилагането на санкциите на ООН, е връчен на комисията за санкции срещу КНДР към Съвета за сигурност снощи.

Северна Корея "не е спряла ядрената и ракетната си програма и продължава да нарушава резолюциите на Съвета за сигурност чрез значително увеличаване на незаконните прехвърляния на петролни продукти от кораб на кораб, както и подобни прехвърляния на въглища през 2018 г.", пишат експерти в доклада от 149 страници. В доклада се казва още, че КНДР поддържа военно сътрудничество със Сирия и се опитва да продаде оръжия на шиитските бунтовници хуси в Йемен.

Пхенян е нарушил и забрана в текстилния сектор като е изнесъл стоки за повече от 100 милиона долара между октомври 2017 и март 2018 г. в Китай, Гана, Индия, Мексико, Шри Ланка, Тайланд, Турция и Уругвай.

Докладът идва в момент, когато Русия и Китай предлагат Съветът за сигурност да обсъди смекчаване на санкциите срещу Северна Корея, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на КНДР Ким Чен-ун се срещнаха за пръв път през юни и Ким обеща да работи за денуклеаризация на страната си, отбелязва Ройтерс.

Същевременно държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова международната общност да продължи да поддържа дипломатическия и икономически натиск върху Северна Корея докато Пхенян не се откаже от ядрените си оръжия, съобщи Франс прес.

На срещи в рамките на форума на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) "настоях колко важно е да се запази дипломатическият и икономически натиск върху Северна Корея с цел постигане на окончателна и напълно проверена денуклеаризация, за каквато се ангажира КНДР", заяви Помпейо.

"Ясно е, че нашите партньори и съюзници в АСЕАН знаят колко важна е денуклеаризацията на Северна Корея за собствената им сигурност", добави той. Ето защо "им препоръчах строго да прилагат всички санкции, включително пълното прекратяване на незаконни прехвърляния на петрол от кораб на кораб" за доставки в Северна Корея, заяви Помпейо.

Той по-конкретно разкритикува Русия, като спомена информации, че тя продължава да търгува със севернокорейци и да предлага работа на експатрирани севернокорейски работници, които са важен източник на приходи за режима в Пхенян. "Това би било нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и всякакво нарушение ще се приеме много сериозно от САЩ", каза Помпейо и заяви, че ще обсъди въпроса с Москва.

mediapool.bg