Кламер БГ - Новини: Себастиян Коу: Трансджендърите поставят под заплаха женския спорт

Себастиян Коу: Трансджендърите поставят под заплаха женския спорт

Спорт

|
Вт, 22 Март 2022г. 16:15ч.
Себастиян Коу: Трансджендърите поставят под заплаха женския спорт

Президентът на световната атлетика Себастиян Коу

Един от най-влиятелните хора в световния спорт - шефът на леката атлетика лорд Себастиан Коу предупреди, че навлизането все по-сериозно на трансджендър атлетите в големи състезания поставя под заплаха женския спорт.

Поводът за изказването му е колежанският плувен шампионат на САЩ, където Лиа Томас спечели женската надпревара на 500 ярда свободен стил.

Същата състезателка плуваше за мъжкия отбор на Пенсилвания до 2019 г. Участието й първенство при дамите през почивните дни предизвика големи полемики и дори бойкоти и протести в и около залата в Атланта.

Плувкинята, бивш плувец, Лиа Томас каза, че е видяла плакатите срещу нейното участие, но не се чувства притеснена от това.

Случаят в Атланта предизвика лорд Коу да вземе отношение по въпроса, тъй като казусът с трансджендър атлетите вече набира скорост в различни спортове.

Мнението на Коу е породено от случилото се в Атланта, но той генерализира в изказването си за британския в. "Таймс", тъй като казусът с трансджендър атлетите вече не е нещо ново и в други спортове.

"Бъдещето на женския спорт е застрашено", каза президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиян Коу пред британския "Таймс". Той е фактор в Международния олимпийски комитет и дългогодишен шеф на Британския олимпийски комитет.

"Ако не вземем правилните решения и не сме абсолютно стриктни в правилата, ще има големи сътресения", предупреди Коу.

"Чиста физиология - ясно е, че тестостеронът е основна субстанция и катализатор на едно представяне в спорта. 12 - 13-годишните момичета може да надбягват или побеждават момчета, но в тийнейджърските години всичко рязко се променя и се отваря сериозна разлика в представянето на двата пола. Тук идва и разделението, защото биологията не може да бъде победена и излъгана.

Естествено, обществата се отварят за трансджендър атлети, но все пак трябва да имаме и спортна логика, когато правим правилата. Науката е важна, биологията е важна, спортните закони – също.

Говорим от години за това и не се чувствам по никакъв начин некомфортно да го кажа публично - трябва да сме внимателни с този казус", каза лорд Коу.

Една от конкурентките на Лиа Томас - унгарката Река Джорджи, която се състезаваше на шампионата в Атланта, написа открито писмо до Националната асоциация на университетските атлети в САЩ, до МОК и до Световната плувна федерация.

Тя иска справедливост, защото остана на една позиция извън финала. Тази позиция, реално, е заета именно от бъдещата победителка, която според Джорджи няма право да се състезава с другите жени.

"Чувствам се ужасно, сякаш някой ми отне правото да се боря на финала. И то от някой, който биологически не е на мястото си в женското състезание", пише унгарката.

Тя посочва, че разбира доводите на трансджендърката, че обича спорта и иска да се състезава, но това е неуважение към останалите момичета и трябва да бъде променено в правилата на американската и световните асоциации, смята унгарката.

"Пиша го сега не за да се оплаквам, а за да предупредя, че ще има още такива казуси и в бъдеще", посочва Река Джорджи.

mediapool.bg