Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън сключи сделка с ЕС, но тя едва ли ще мине през парламента в Лондон

Борис Джонсън сключи сделка с ЕС, но тя едва ли ще мине през парламента в Лондон

Европа

|
Четв, 17 Окт 2019г. 17:03ч.
Борис Джонсън сключи сделка с ЕС, но тя едва ли ще мине през парламента в Лондон

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че е постигнато споразумение за Брекзит - броени часове преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел, предаде Ройтерс.

"Има ли воля, ще има и сделка - имаме я! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и Великобритания, което е свидетелство за ангажимента ни да намираме решения. Препоръчвам тази сделка да бъде одобрена" на срещата на върха на ЕС, написа Юнкер в Туитър.

"Имаме страхотна нова сделка, която ни връща контрола", обяви в същата социална медия и британският премиер Борис Джонсън.

"Сега парламентът (на Великобритания) трябва да одобри (споразумението за) Брекзит в събота, за да можем да насочим вниманието си към други приоритети, като стандарта на живот, здравното осигуряване, тежката престъпност и околната среда", добави Джонсън.

"Няма нужда от ново отлагане на Брекзит, след като вече имаме споразумение с Великобритания. Имаме договор и той означава, че няма необходимост от каквото и да било отлагане, заяви по-късно Юнкер на пресконференция в Брюксел в присъствието на британския премиер.

Джонсън от своя страна призова британските депутати да подкрепят споразумението, за да може Брекзитът да стане факт на 31 октомври.

Одобрението на парламента обаче засега изглежда твърде малко вероятно и все още далеч не е сигурно, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври, както е предвидено. Досегашните реакции на партиите в британския парламент показват, че Джонсън не разполага с необходимото мнозинство.

Британските депутати одобриха свикването в събота на извънредна сесия на парламента за обсъждане и гласуване на новото споразумение за напускане на ЕС. Камарата на общините ще заседава в събота за първи път от войната с Аржентина за Фолклендските (Малвинските) острови през 1982 г.

Компромисът

Северна Ирландия остава в митническата територия на Великобритания, но за стоките, пристигащи на северноирландска територия, ще се прилагат всички процедури на ЕС. Това предвижда споразумението за Брекзит, договорено между Лондон и Брюксел, предаде Ройтерс. На самия остров Ирландия няма да има митнически проверки, които ще се правят в пристанищата.

За стоките, транспортирани от останалата част на Великобритания за Северна Ирландия, които се предполага да останат там, няма да се прилагат мита на ЕС.

Европейски мита няма да се плащат и за стоки за лична употреба, пренасяни от пътници, преминаващи ирландската граница и за втора категория стоки, които са предназначени единствено за незабавна консумация, а не за последваща преработка.

Съвместна комисия, сформирана от ЕС и Великобритания, ще определи след Брекзит по-точно кои стоки се включват във втората група.

На Обединеното кралство ще бъде позволено да възстановява акцизите за компании в Северна Ирландия, доколкото това не нарушава правилата на ЕС за държавната помощ.

Северна Ирландия ще може да се възползва от бъдещите търговски споразумения, които Великобритания ще сключи с други държави. Ще се прилагат единствено британските мита, при условие, че стоките не се изнасят в Ирландия и единния пазар на ЕС.

Споразумението между Брюксел и Лондон предвижда освен това парламентът на Северна Ирландия след Брекзит да даде съгласието си по въпроса дали европейските правила да продължат да се прилагат на северноирландска територия.

Страните си поставят за цел след Брекзит да договорят амбициозно споразумение за свободна търговия - без мита и с неограничени квоти.

Задоволство сред европейските лидери

"Постигнахме справедлив и разумен резултат, който отговаря на нашите принципи", заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние Барние на пресконференция, малко след като бе обявена новата сделка. Според Барние британският премиер Борис Джонсън в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изразил увереност, че постигнатото споразумение ще бъде одобрено от британския парламент.

Ирландският външен министър Саймън Ковини също приветства сделката за Брекзит и я нарече "голяма крачка напред", предаде Ройтерс. "Това е сделка, която взима предвид всички въпроси, които повдигахме през последните три години. Това е сделка, която ще защити народа на Ирландия, ще съхрани мира и търговията на този остров", заяви Ковини.

Лидерите на държавите членки на ЕС се събраха в Брюксел за двудневна (днес и утре) среща на Европейския съвет, на която основните теми ще бъдат Брекзит и турската инвазия в Сирия, отбелязва Ройтерс.

Европейските лидери направиха изявления за Брекзит при пристигането си в Брюксел. "Да има сделка е винаги по-добре от това да няма", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Тази сутрин получихме добри новини. Сега трябва да бъдат обяснени техническите въпроси на сделката и тя да бъде представена политически. Това ще бъде направено в идните часове. Що се отнася до мен, доволен съм, че успяхме да постигнем споразумение, и имам основание да мисля, че то ще бъде одобрено от британския и Европейския парламент", каза френският президент Еманюел Макрон.

"Това е стъпка в правилната посока, но продължавам да съм настроен предпазливо. Такъв ми е характерът, темпераментът ми, защото знам от опит, че дяволът често е в детайлите. Сега е необходимо британският парламент да одобри" сделката, каза белгийският премиер Шарл Мишел.

"Доста окуражаваща е новината, че има споразумение. Сега ще трябва да изследваме детайлите, но сам по себе си фактът е окуражаващ", изтъкна холандският министър-председател Марк Рюте.

"Топката отново е в полето на британския парламент. Надявам се, че сме достигнали края на този процес. Все още обаче има много съмнения", каза финландският премиер Анти Рине.

Северноирландските юнионисти отхвърлят предложеното споразумение

Лидерката на ДЮП Арлийн Фостър

Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) заяви, че позицията й за Брекзит не се е променила, и потвърди, че няма да подкрепи в британския парламент обявеното от премиера Борис Джонсън и ЕС споразумение, предаде Ройтерс. Говорител на ДЮП каза, че партията продължава да е против това споразумение.

"Не можем да подкрепим това, което се предлага за митниците и условията за даване на съгласие и липсва яснота по ДДС", се казва в публикувано по-рано изявление на лидерката на ДЮП Арлийн Фостър и парламентарния лидер на партията Найджъл Додс.

"Ще продължим да работим с правителството да постигане на разумна сделка, която работи за Северна Ирландия и защитава икономическата и конституционна цялост на Великобритания", добавиха те.

Подкрепата на ДЮП за Джонсън в британския парламент е от решаващо значение, тъй като някои от съпартийците консерватори на премиера казват, че не приемат позицията му по въпроса за ирландската граница, който е основен препъникамък в споразумението за Брекзит.

Джонсън няма мнозинство в британския парламент и без подкрепата на ДЮП е малко вероятно споразумението да бъде прието, отбелязва Асошиейтед прес.

Джеръми Корбин призова британските депутати да отхвърлят сделката

Основната британска опозиционна формация - Лейбъристката партия - не може да подкрепи договорената днес сделка за Брекзит между Европейския съюз и британското правителство, заяви нейният лидер Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс.

Не одобряваме сделката и не можем да я подкрепим в сегашния й вид, каза той и призова британските депутати да отхвърлят споразумението. То няма да обедини страната и трябва да бъде отхвърлено. Най-добрият начин да се реши Брекзитът, е последната дума да има населението, което да се произнесе чрез всенароден вот, посочи в комюнике Корбин.

Източник от Лейбъристката партия каза, че тя най-вероятно ще гласува за втори референдум за членство в ЕС, ако такъв вот бъде добавен към която и да е сделка, предложена от Джонсън.

Джонсън, изглежда, има одобрението на твърдолинейните евроскептици в своята Консервативна партия, включително Стив Бейкър, според когото премиерът им е казал, че цяла Великобритания щяла да напусне митническия съюз. Те обаче добавиха и нотка на предупреждение, че може да не гласуват в подкрепа на евентуална сделка за Брекзит, ако не видят правен текст. Изключените наскоро от партията 21 бивши депутати консерватори също така могат да се разбунтуват, отбелязва "Гардиън"..

Ако Джонсън не успее да спечели гласуването в парламента, това ще означава, че той трябва да поиска ново отлагане на Брекзит. Ако ДЮП не оттегли своите възражения, премиерът, изглежда, е напът да наруши своето обещание да изведе на всяка цена Великобритания от ЕС до 31 октомври, коментира британският в. "Таймс".

И Шотландската национална партия няма да подкрепи споразумението

Шотландската национална партия няма да подкрепи в парламента споразумението за Брекзит, защото то представлява доста "по-твърдо" излизане от ЕС. Това заяви лидерът на ШНП и първи министър на Шотландия Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс.

"Планираният от Борис Джонсън Брекзит предполага не толкова обвързващи отношения с ЕС, що се отнася до стандартите за храните, опазването на околната среда и правата на работниците", каза тя.

"Шотландия не е подкрепяла Брекзит под никаква форма и затова и депутатите от ШНП няма да подкрепят Брекзит под никаква форма", допълни Стърджън.

mediapool.bg