Кламер БГ - Новини: Център на ГРУ в София координирал руски агенти в Македония

Център на ГРУ в София координирал руски агенти в Македония

Свят

|
Вт, 13 Ноем 2018г. 17:19ч.
Център на ГРУ в София координирал руски агенти в Македония

Център на руското военно разузнаване, известно със съкращението ГРУ (Главно разузнавателно управление), в София координира дейността на четирима руски агенти в Македония. Те са част от руската разузнавателна мрежа в съседната ни страна заедно с агенти на руската Служба за външно разузнаване (СВР), координирани от център в Белград, и на руската държавна агенция "Россотрудничество".

Това се посочва в аналитичен доклад на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) на Македония, изготвен по време на предишното правителство в Скопие, чийто текст е цитиран от международния консорциум Проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP) и от македонската редакция на радио "Свободна Европа".

Как работи руското разузнаване в Македония

Според анализа на УБК през последните десетина години в Македония има засилена разузнавателна активност на руски агенти, между които и служители на елитните СВР и ГРУ. Документът показва и схемата на руските разузнавачи в Македония.

Разузнавателната дейност е сред най-често използваните от Москва методи за разширяване на руското влияние в Македония. Според документите на УБК един от главните фокуси на руските разузнавачи бил решението на страната за членство в НАТО. С цел противопоставяне на това членство разузнавачите и вербуваните от тях сътрудници са внедрявани в дипломатически и консулски мисии, информационни агенции, научни и икономически институции, в бизнеса и неправителствените организации.

Тази дейност била подсигурена кадрово в руското посолство в Скопие с проверени и опитни хора. Разузнавателните и пропагандните дейности се провеждали през политическия и военния отдел на посолството, както и отдела по сигурността.

В тези отдели на посолството са идентифицирани трима служители на СВР и четирима сътрудници на ГРУ, които били координирани от центъровете на СВР в Белград и на ГРУ в София. Част от мрежата били и служители на руската държавна агенция Россотрудничество, които, макар и да не били професионални кадри на външното министерство в Москва, се ползвали с дипломатически статут.

Пропаганда, внедряване, паралелни структури

"Политическият отдел на посолството, в който има служители на руската СВР, е носител на пропагандната активност в държавата, резултат от която през изминалите години бе организираната подкрепа за македонско-руски сдружения с цел формиране у македонските граждани на положително отношение към политиката на Русия. Служителите на руското военно разузнаване ГРУ, акредитирани в посолството, през последните години предприемаха действия за разузнавателно проникване в структурите за военна сигурност, в Министерството на отбраната и в АРМ, които успешно бяха предотвратени от македонското УБК. Фокус на руските военни разузнавачи в Македония са интеграцията в НАТО, военното сътрудничество и комуникационната система между Македония и НАТО", се казва в аналитичния доклад на македонското контраразузнаване.

В него се твърди още, че "служители на ГРУ са опитали да създадат паралелни структури за сигурност в Македония измежду бивши и настоящи служители на МВР, МО и армията".

По-голямата част от местните и особено от чуждестранните анализатори и дипломати смятат, че Русия е наясно, че може да направи много по отношение на силната решимост на Македония за членство в НАТО, но това не означава, че ще прекрати опитите за намеса, за създаване на т.нар. замразени конфликти и за дестабилизация, отбелязва македонската редакция на Свободна Европа.

mediapool.bg