Кламер БГ - Новини: Хиляди румънци излязоха на протест срещу правителството

Хиляди румънци излязоха на протест срещу правителството

Свят

|
Пон, 25 Фев 2019г. 08:21ч.
Хиляди румънци излязоха на протест срещу правителството

Хиляди румънци излязоха по улиците на столицата Букурещ и други градове срещу опитите на правителството да подчини съдебната система. Гражданите подкрепиха магистратите, които се противопоставиха на измененията в процедурата по назначаване на висши прокурори.

Измененията бяха оповестени във вторник от правосъдния министър Тудорел Тоадер под формата на извънредно постановление без предварително обществено обсъждане.

В отговор голяма част от прокурорите и съдиите обявиха, че от следващата седмица спират работа, освен по най-належащи случаи.

Поканата на премиера Виорика Дънчила за диалог бе отхвърлена от магистратите.

Броят на демонстрантите, които се събраха в столицата в тяхна подкрепа, бе близо 7000, съобщи БНР.

Миналата седмица румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че ще започне процедура по назначаване на нов главен прокурор.

По-рано той задейства процедура по отстраняване от длъжност на Аугустин Лазар, подобна на тази, с която бе отстранена Лаура Кьовеши от Националната дирекция за борба с корупцията.

Сегашният главен прокурор на Румъния Аугустин Лазар многократно е критикувал съдебната реформа, предприета от управляващата лява коалиция, заявявайки, че тя ще затрудни преследването на високопоставени официални представители по обвинения в корупция.

mediapool.bg