Кламер БГ - Новини: Петима убити и 350 ранени при подновените протести в Ирак

Петима убити и 350 ранени при подновените протести в Ирак

Свят

|
Пет, 25 Окт 2019г. 17:54ч.
Петима убити и 350 ранени при подновените протести в Ирак

Най-малко петима души загинаха и над 350 бяха ранени днес при антиправителствени протести в иракската столица Багдад, съобщи Асошиейтед прес.

Повечето от жертвите са загинали или са били ранени, след като силите за сигурност са прибягнали до употребата на сълзотворен газ, гумени куршуми и дори бойни муниции, за да отблъснат и да разпръснат протестиращите, настояващи за работни места, основни комунални услуги и край на корупцията.

Насилието избухна, когато силите за сигурност опитаха да спрат протестиращите, искащи да стигнат до строго охраняваната Зелена зона в Багдад, където се помещават правителствени сгради и посолства.

Протестиращите се събраха в ранните часове на днешния ден на столичния площад "Тахрир", малко след като премиерът Адел Абдел Махди изнесе реч по телевизията, в която обеща реформи и смени в кабинета следващата седмица.

"Да се иска сваляне на правителството без конституционна алтернатива ще хвърли страната в хаос", предупреди той.

Протестиращите, развяващи иракски знамена, скандираха лозунги с искане на оставка на правителството и парламента. Те искат също така промяна в изборния закон и нова избирателна комисия с независими членове.

Демонстранти запалиха днес офисите на шиитска политическа партия и на шиитска въоръжена групировка в южната иракска провинция Ал Мутана, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Офисите на движението "Хикма" и на Асаиб ал Хак бяха запалени от протестиращи в централния град Самауа. Силите за сигурност опитаха да ги разпръснат със сълзотворен газ.

Великият аятолах Али Систани, който е върховният водач на шиитите в Ирак, призова демонстрантите и силите на реда към сдържаност, за да се избегне хаос, предаде Франс прес.

На 1 октомври в Ирак избухнаха антиправителствени протести и за пет дни по официални данни бяха убити 157 демонстранти, почти всички в Багдад. След прекъсване заради шиитско поклонение протестите се възобновиха, малко преди първата годишнина на правителството на Адел Абдел Махди.

mediapool.bg