Кламер БГ - Новини: Франция стартира програма за свръхзвуково оръжие

Франция стартира програма за свръхзвуково оръжие

Свят

|
Нед, 27 Ян 2019г. 17:41ч.
Франция стартира програма за свръхзвуково оръжие

Франция е решила да започне програма за разработването на свръхзвуково оръжие, съобщи АФП в неделя, цитирайки думи на министъра на отбраната Флоранс Парли от началото на седмицата, но не се споменава къде ги е казала тя.

По думите на Парли ще се работи върху създаването на прототип на носител на бойни ракети, който да се движи със скорост над 6 хил. км/час. Плановете са до края на 2021 г. да се проведе изпитателен полет.

"Много държави в момента работят върху осигуряването на такива оръжия. Франция не може да си позволи да чака, заявила Парли.

Френският проект е кръстен V-MaX (Vhicule Manoeuvrant eXprimental, "Експериментален маневриращ носител). Негов главен изпълнител ще е авиокосмическия концерн Arianegroup.

АФП посочва, че Франция вече осъществява разработки на свръхзвукови установки в рамките на усъвършенстването на ядрения си арсенал. Става дума за модернизация на ракетата със среден обхват ASMP и създаването не нейна свръхзвукова версия – авиационна ядрена ракета четвърто поколение ASN4G, която може да се превърне в изходен модел за сега обявената разработка.

.

mediapool.bg