Кламер БГ - Новини: Фейсбук и Туитър предупредиха за видеото на Тръмп с безпочвени твърдения за изборни измами

Фейсбук и Туитър предупредиха за видеото на Тръмп с безпочвени твърдения за изборни измами

Свят

|
Четв, 03 Дек 2020г. 14:03ч.
Фейсбук и Туитър предупредиха за видеото на Тръмп с безпочвени твърдения за изборни измами

Фейсбук и Туитър поставиха предупреждения на 46-минутното видеообръщение на Доналд Тръмп от сряда, в което той повтори неподкрепените си с доказателства твърдения за изборни измами.

Демократът Джо Байдън спечели изборите на 3 ноември с 306 гласа в Избирателната колегия срещу 232 за Тръмп, който обаче отказва да отстъпи и продължава да спори, без доказателства, че е имало нередности с тъмните стаички и гласуването по пощата. Щабът му заведе съдебни дела в няколко щата, които обаче загуби. Според експерти това вероятно цели да проточи броенето на гласовете и да създаде недоверие в изборния процес.

"Това е може би най-важната реч, която съм правил", казва Тръмп във встъпителните си думи, преди да продължи с дълги, несвързани и безпочвени твърдения за това, че избирателната система в Америка е под "координирана атака и обсада".

Той направи обръщението ден след като министърът на правосъдието Уилям Бар каза, че прокурори и агенти на ФБР работят върху внесените жалби и информации, но досега не са открили никакви доказателства за сериозни изборни измами, които биха могли да променят изхода на изборите.

"Към днешна дата не виждаме измами от такъв мащаб, които биха предизвикали различен изборен резултат", каза министърът пред АП.

Републиканецът Гейбриъл Стърлинг, който контролира приложението на новата избирателна система в щата Джорджия, също отправи остро предупреждение към Тръмп и привържениците му, че ако не обуздаят дезинформацията за изборни измами, "някой може да пострада".

Той каза, че от миналата седмица е с полицейска охрана около дома си заради заплахите, които е получил след обявяването на изборния резултат. Тръмп загуби в Джорджия от Байдън с 13 000 гласа.

mediapool.bg