Кламер БГ - Новини: ФБР помага на Украйна да събира доказателства за военни престъпления

ФБР помага на Украйна да събира доказателства за военни престъпления

Свят

|
Ср, 26 Апр 2023г. 08:48ч.
ФБР помага на Украйна да събира доказателства за военни престъпления

ФБР помага на Украйна да събира доказателства за военни престъпления

Украйна работи заедно с Федералното бюро за разследване на САЩ и американски компании за събиране на доказателства за военни престъпления, извършени от руските военни по време на инвазията.

Украинските власти събират цифрова информация от фронта и украински градове, които бяха опустошени от войната, каза Алекс Кобзанец, специален агент на ФБР, който преди това е работил като аташе на ФБР в Украйна.

“Събирането на тези данни, анализът на тези данни, работата с тези данни, е нещо, с което ФБР има опит“, каза Кобзанец на конференцията за киберсигурност в Сан Франциско.Тази работа включва разглеждане на информация от мобилни телефони, криминалистични анализи на ДНК проби, както и анализ на части от човешки тела.

“Следващата стъпка е работа с доставчици на услуги в САЩ ... получаване на информация за абонати, получаване на информация за геолокация, където е възможно“, добави Кобзанец.

Работата отразява задълбочаващото се киберсътрудничество между САЩ и Украйна. Руското правителство не отговори на искането за коментар от Ройтерс.

През последната година и половина ФБР е помагала на Украйна да идентифицира руски сътрудници и шпиони, действащи в страната, както руските сили, които са действали извън Киев по време на инвазията.

Илия Витюк, ръководител на отдела за киберинформационна сигурност в Службата за сигурност на Украйна, каза, че докато броят на руските кибератаки срещу Украйна е нараснал през последните няколко години, през последните месеци те са станали по-целенасочени.

mediapool.bg