Кламер БГ - Новини: Ученици в Австралия протестират срещу бездействието срещу климатичните промени

Ученици в Австралия протестират срещу бездействието срещу климатичните промени

Свят

|
Пет, 30 Ноем 2018г. 14:22ч.
Ученици в Австралия протестират срещу бездействието срещу климатичните промени

Хиляди деца напуснаха в петък учебни занятия в Австралия, за да протестират срещу бездействието на правителството на премиера Скот Морисън във връзка с климатичните промени, предаде Ройтерс.

Деца, родители и учители се събраха на протестен митинг в централната бизнес зона в Сидни. Подобни демонстрации имаше също в Мелбърн, Бризбън, Пърт и на други места, след като ученици протестираха в столицата Канбера по-рано тази седмица.

"Това е само началото. Това е първата ни стачка, първото ни движение въобще. Ще продължим да водим още кампании, докато не бъде направено нещо", каза един от протестните лидери.

Австралия е на едно от първите места по въглеродни емисии на глава от населението, отчасти защото силно разчита на захранвани с въглища електроцентрали. По-рано тази година консервативното правителство също така намали своя ангажимент към Парижкото споразумение за климата.

Енергийната политика създава сериозни разцепления в управляващата коалиция, а скептици към климатичните промени имаха ключова роля за свалянето на Малкълм Търнбул от министър-председателския пост през август.

Морисън критикува протестите и казва, че иска в училищата да има повече учене и по-малко активизъм.

Министърът на природните ресурси Матю Канаван заяви, че тези действия водят децата към "провал".

"Вие не научавате нищо, като напускате учебни занятия и протестирате", каза той.

"Най-доброто нещо, което научавате с ходенето на протести, е как да се наредите на опашката за помощи за безработица, защото именно така ще изглежда бъдещият ви живот", заяви Канаван.

Учители и родители, участващи в демонстрациите, обаче казаха, че според тях протестите са важни за обучението на децата.

"Това е също толкова добро образование, колкото да бъдеш в класната стая. Мисля, че това е добър начин децата да се учат да бъдат ангажирани, да бъдат активни и да предприемат някакви действия за нещо, което пряко ги засяга", каза майка, придружаваща 9-годишния си син на протеста в Сидни.

mediapool.bg