Кламер БГ - Новини: Урсула фон дер Лайен започва четиридневна обиколка в страните от Западните Балкани

Урсула фон дер Лайен започва четиридневна обиколка в страните от Западните Балкани

Свят

|
Нед, 29 Окт 2023г. 11:00ч.
Урсула фон дер Лайен започва четиридневна обиколка в страните от Западните Балкани

Урсула фон дер Лайен, сн. ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще започне днес четиридневна обиколка в страните от Западните Балкани, за да представи детайлите на Плана за растеж на Европейския съюз за региона, предаде Радио Свободна Европа.

"Това ще бъде възможност да обсъдим двустранното сътрудничество и по-специално да представим по-подробно Плана за растеж на ЕС за Западните Балкани пред лидерите в региона", съобщиха от Европейската комисия, цитирани от БТА.

Фон дер Лайен ще посети Република Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, където ще разговаря с официални лица на тези страни.

На 15 и 16 октомври председателката на Европейската комисия посети Албания, където се състоя срещата на върха на Берлинския процес.

На тази среща тя представи на ЕС и регионалните лидери нов план за растеж на Западните Балкани, който според нея има потенциала да удвои размера на икономиката на региона през това десетилетие.

Планът за растеж на Западните Балкани има четири стълба - интеграция в единния пазар, по-задълбочено регионално икономическо сътрудничество, ускоряване на основните реформи и по-голяма предприсъединителна финансова подкрепа.

Фон дер Лайен каза в Тирана, че е предложила инвестиционен пакет от шест милиарда евро, от които два милиарда са грантове и четири под формата на заеми, чиято реализация ще зависи от прилагането на реформите.

По време на посещението си на Западните Балкани ръководителят на Европейската комисия ще се срещне с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски в Скопие в неделя и с премиера Димитър Ковачевски в понеделник сутринта.

От Скопие тя ще замине за Прищина, където ще се срещне с президента на Косово Вьоса Османи и премиера Албин Курти.

Във вторник сутринта в Подгорица Фон дер Лайен ще разговаря с президента на Черна гора Яков Милатович и премиера Дритан Абазович.

Следобед същия ден тя ще пристигне в Белград и ще се срещне с президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателката Ана Бърнабич.

Урсула фон дер Лайен ще завърши обиколката си на Западните Балкани в Сараево, където ще разговаря с членовете на босненското председателство и с председателката на Министерския съвет Боряна Крищо.

mediapool.bg