Кламер БГ - Новини: Унгарската опозиция би върнала Груевски в Северна Македония

Унгарската опозиция би върнала Груевски в Северна Македония

Свят

|
Четв, 28 Окт 2021г. 14:41ч.
Унгарската опозиция би върнала Груевски в Северна Македония

Груевски и Орбан, сн. ЕПА

Бившият македонски премиер Никола Груевски, който е осъден на лишаване от свобода в родината си, но живее в Будапеща като политически бежанец под закрилата на унгарските власти, ще бъде екстрадиран в Северна Македония, ако правителството се смени, съобщи лидерът на обединената опозиция и основен съперник на премиера Виктор Орбан, Петер Марки-Зай, пише скопското издание "Слободен печат".

През пролетта ще се проведат парламентарните избори в Унгария. Според последните социологически проучвания рейтингът на обединената опозиция, чийто кандидат за премиер е Марки-Зай, е почти на същото ниво като на дясната партия Фидес, водена от Орбан.

Марки-Зай каза на партиен митинг тази седмица, че ако спечели властта, веднага ще екстрадира Груевски, Йордан Заид Нафа и "други престъпни мигранти, приети в страната от Фидес", съобщи "Фокус".

Марки-Зай е консервативният кмет на малък град в Южна Унгария. Той беше избран за кандидат на обединената опозиция преди десет дни на вътрешни избори, организирани от шест опозиционни партии. С 50 на сто от гласовете Марки-Зай спечели доверието на блока в конкуренция с Клара Добрев, вицепрезидент на Европейския парламент и кандидат на Либерално-демократическата коалиция.

mediapool.bg