Кламер БГ - Новини: Украйна създаде независима църква "без Путин, без Кирил"

Украйна създаде независима църква "без Путин, без Кирил"

Свят

|
Съб, 15 Дек 2018г. 17:59ч.
Украйна създаде независима църква "без Путин, без Кирил"

Създаването на автокефална украинска православна църква гласува обединителният събор в Киев в събота, съобщи руската секция на Би Би Си. Това стана, след като през октомври Вселенската патриаршия призна правото на Украйна да има независима църква. Преди това президентът Петро Порошенко се бе обърнал към нея с искане Украйна да получи свидетелство за автокефалия.

Досега украинската църква беше подчинена на Московската патриаршия.

За предстоятел на самостоятелната украинска църква и Киевски митрополит е избран досегашният Переяславски и Белоцерковски митрополит Епифаний.

"Поздравявам всички със създаването на автокефална украинска православна църква, състояло се преди малко в храма "Св. София", заяви президентът Петро Порошенко в изказване на прага на храма. "Вие сте не просто свидетели, а и творци на историята, която се създава в момента", обърна се той към присъстващите.

"Това е църква без Путин, църква без Кирил (руският патриарх- бел. ред.), църква без молитва за руската власт и руската войска, защото руската власт и руската войска убиват украинците. Но тази църква е с Бог", добави той.

Заради разрешението на Вселенската патриаршия да разреши създаването на самостоятелна украинска църква, Московската патриаршия прекъсна общение с Вселенската и обяви процеса за нелегитимен.

mediapool.bg