Кламер БГ - Новини: Украински шахматисти починали от смехотворен газ в Москва

Украински шахматисти починали от смехотворен газ в Москва

Свят

|
Пет, 06 Март 2020г. 16:57ч.
Украински шахматисти починали от смехотворен газ в Москва

Двадесет и седем годишен

украински шампион по шахмат и 18-годишната му приятелка – също топ шахматист, са били открити мъртви в техния апартамент в Москва, очевидно отровени от смехотворен газ, предаде ББС в петък.

Станислав Богданович и Александра Вернигора са били намерени с балони, пълни с диазотен оксид, известен още като райски газ, който причинява смях.

Вернигора е била студентка в Московския държавен университет и също е била професионален играч.

Богданович е печелил шампионат за шахматисти под 18 години и множество награди от международни първенства. През 2015 г. е бил класиран на осмо място в света сред скоростните (блиц) шахматисти. Той обаче е бил силно критикуван в родината си заради това, че е представлявал Русия в редица интернет шахматни двубои срещу Украйна,.

В свои фейсбук постове (на руски) обаче Богданович е обяснявал, че играта му за Русия е неговия малък принос за приключване на конфликта й с Украйна.

Диазотният оксид за пръв път е бил използван за анестезия през 1844 г., но днес се използва и като наркотик, което е причинило редица смъртни случаи. Той също така може да предизвика затруднения с дишането и опасно ускоряване на пулса.

mediapool.bg