Кламер БГ - Новини: Напрежението в Газа спадна след разменените удари между Израел и Хамас

Напрежението в Газа спадна след разменените удари между Израел и Хамас

Свят

|
Вт, 26 Март 2019г. 12:51ч.
Напрежението в Газа спадна след разменените удари между Израел и Хамас

Напрежението в Газа започна да спада тази сутрин след разменените през нощта удари между Израел и Хамас, предаде Асошиейтед прес.

Училищата в южен Израел са затворени за целия ден, а военните наложиха ограничения за обществени събрания близо до границата с Газа, след като десетина ракети бяха изстреляни от палестинската територия срещу израелски населени места в района.

Израелската авиация порази в Газа военни цели на Хамас и по-малобройната организация Палестински ислямски джихад. Според министерството на здравеопазването на Газа при израелските удари са ранени седем палестинци.

Израелската армия съобщи, че изтребителите й са поразили сграда, служила за база на военното разузнаване на Хамас, и офиса на лидера на Хамас Исмаил Хания.

Размяната на удари между израелските въоръжени сили и Хамас бе провокирана от ракетна атака от Газа срещу Израел вчера сутринта.

От израелската армия съобщиха рано сутринта във вторник, че от ивицата Газа след 22 часа е имало най-малко 30 нови изстрела на ракети и минометни снаряди, с което общият им брой от вчера вечерта е около 60.

Израелската армия е ударила около 15 нови мишени, включително военен комплекс на групировката "Ислямски джихад", освен десетките цели, поразени от израелската армия вечерта в понеделник.

Ракета, изстреляна от ивицата Газа в неделя, порази къща в Централен Израел, ранявайки седем души. Ислямисткото движение Хамас, което контролира палестинската територия, отрече да е извършило обстрела, но вчера следобед израелската армия започна да нанася въздушни удари по негови обекти.

По-късно Израел и Хамас договориха прекратяване на огъня с посредничеството на Египет. Ракетният обстрел от ивицата Газа и израелските въздушни удари в анклава обаче продължиха и през нощта.

mediapool.bg