Кламер БГ - Новини: Турция може да поиска разследване на ООН за убийството на Джамал Хашоги

Турция може да поиска разследване на ООН за убийството на Джамал Хашоги

Свят

|
Ср, 21 Ноем 2018г. 12:35ч.
Турция може да поиска разследване на ООН за убийството на Джамал Хашоги

Турция не е изцяло удовлетворена от степента на сътрудничество, която получава от Саудитска Арабия за убийството на Джамал Хашоги и може да поиска то да бъде официално разследвано от ООН, ако контактите й с Рияд навлязат в задънена улица. Това заяви във Вашингтон турският външен министър Мевлют Чавушоглу след среща с американския си колега Майк Помпейо, предаде Ройтерс.

Чавушоглу съобщи, че Турция е предоставила на САЩ най-новата си информация за убийството на Хашоги и повтори позицията на Анкара, че трябва да се изясни кой е заповядал убийството на журналиста.

Турция също така е предала на САЩ списък на 84 души, които иска да бъдат екстрадирани заради връзките им с ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на опита за държавен преврат през 2016 г. Чавушоглу уточни, че е предал този списък след телефонен разговор между президентите Тръмп и Ердоган.

Закупуването на руски противоракетни системи С-400 от Турция е приключена сделка, която не може да бъде анулирана, заяви турският външен министър. Той обаче добави, че Анкара се нуждае от още въоръжение и предпочита да го купи от САЩ.

"Сегашната сделка е приключена и не мога да я анулирам. Нужни са обаче още (оръжия) и предпочитам да купувам от съюзниците си", каза Чавушоглу.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че е обсъдил с Чавушоглу разширяването на взаимодействието между Вашингтон и Анкара по актуални въпроси, както и необходимостта от по-активни усилия за мирно решаване на кризата в Сирия под егидата на ООН.

mediapool.bg